01 вересня 2018

Рубрика "Всі про все": зимовий відпочинок

Привіт усім нашим читачам!
Розпочалася осінь, новий навчальний рік… А у нас починається нова рубрика “Всі про все”!
Дівчата з нашої ДК будуть ділитись власним досвідом на абсолютно різні (не скрапові) теми. Сподіваємось це стане Вам в нагоді!

Розпочинаю нашу нову рубрику я - Тетянка.
Літо закінчилося і хоч сонечко ще тепло гріє, та про те всі знають - осінь настала. А перші осінні місяці ідеально підходять для планування зимового відпочинку. І квитки на літак можна купити за вигідними цінами, і привабливе житло ще не розібрали… Тому сьогодні я хочу поділитися з Вами своїм досвідом “лижного” закордонного відпочинку.
Розкатавши вдосталь рідні траси Буковелю та Славського, ми з чоловіком почали задивлятися на більш далекі та високі гори.
Наші задивляння привели нас на траси грузинського курорту Гудаурі та французького “Три долини”. Власне про них і є моя розповідь.
Гудаурі та Грузію ми полюбили всім серцем. І тому були там аж 4 рази.
Більшість інформації по курорту можна найти на сайтах http://www.gudauri.info/ та https://gudauri.travel/. Тут можна знайти житло та трансфер. По житлу - це в основному гостьові будинки на 20-25 людей. Вартість - приблизно 45-50 дол за добу з людини. Сюди також входить дворазове харчування. Є на курорті декілька великих мережевих готелів з відповідними цінами та високоповерхові будинки де можна зняти квартиру.
Особисто для мене, гостьовий будинок - найкращий варіант. Адже тоді Ви приїзджаєте до конкретного господаря і можете відчути всю гостинність Грузії! В перший наш візит в Гудаурі нам пощастило і ми знайшли саме такого господаря. І всі наступні рази їздили до нього. Після насиченого катанням дня усі гості ввечері збираються у великій столовій та спілкуються. За ті роки що ми туди їздили у нас були і танці, і хороводи, і святкування дня народження.  І все це під душевні розмови з вином та чачею.
Окремо хочеться сказати про харчування. В таких гостьових будинках на сезон наймається грузинський повар. Тому окрім власне снігу, гір та катання Ви ще можете на повну відчути смакоту грузинських домашній страв! І не треба ніяких ресторанів. Порції величезні та смачнющі. І обов'язково графинчик вина на вечерю.
Щоб дістатися Гудаурі з Тбілісі (а з України тільки туди зараз можна прилетіти) потрібно їхати на машині 2-3 години. На вищевказаних сайтах можна знайти багато інформації по трансферу. Зазвичай це приватні перевізники. На форумах можна також знайти собі попутчиків з одного рейсу та розділити вартість. В середньому виходить 25-30 дол. з людини в один бік. Головне розслабитися та нічому не дивуватися поки їдете, бо грузинські водії дуже мммм…. майстерні та вправні)) А поки їдете можна насолоджуватися краєвидами за вікном!

Ще з Тбілісі є регулярні автобуси та маршрути. Розклад можна також знайти на сайті. І по вартості вийде значно дешевше. Проте мінус в тому що вони їздять не з аеропорту, а з центрального автовокзалу.
Декілька слів про сніг та траси.
Сам курорт не дуже великий - близько 10 підйомників та дві високі гори. Ну а кількість трас залежить від вашої сміливості та впевненості в своїх навичках. В Гудаурі вся відповідальність лягає на відпочиваючих. Траси не огородженні, вказівників досить мало. Звичайно є прибрані, ратрачені траси по яким можна комфортно спускатися. А можна відійти в сторону та катити по пухляку! І в цьому є своя романтика!
Проте пушок що роблять штучний сніг там немає. Тому все залежить від погоди.
Бувало по різному… Інколи снігу насипало на декілька метрів, інколи його було мало і кататися можна було лише високо в горах. А інколи був такий туман, що за два метри вже нічого не видно.
Скі-пасс на 5 днів коштує десь 70 дол.
Інформацію про погоду, кількість снігу та навіть картинку онлайн з веб-камери можна знайти на сайтах.
Та повірте, навіть якщо Вам не пощастить і снігу буде мало, то враження від краєвиду, повітря - цілком вистачить!

Наприклад, гостьовий будинок де ми весь час зупиняємося знаходиться на висоті 2300 м. Це вище ніж Говерла. І кожного ранку можна бачити таку красу просто виглянув у вікно:

Інша країна та інших курорт — «Три долини», Франція. Усю необхідну інформацію можна знайти на офіційному сайті https://www.les3vallees.com/en/. Курорт займає величезну територію та охоплює безліч маленьких містечок, сіл. Загальна протяжність трасс для катання близько 600 км! А кількість різноманітних підйомників - більше 180!
Це дійсно масштабний, продуманий та європейський курорт!
Ви тільки погляньте на карту трасс:
Там можна кататися 5 днів і не скрізь побувати. На багатьох трассах знаходяться пушки що забезпечує сніжний покрив незалежно від погоди. Дуже багато вказівників, огороджень (щоб не заїхати не туди), мобільний додаток де можна онлайн відстежувати своє положення на карті схилів. Також є різноманітні “парки” зі спеціальними гірками, туннелями. І місця відпочинку та харчування:
Краєвиди неймовірні!


І вся ця краса та продуманість коштує чималих грошей)) Скі-пасс на 5 днів обійдеться майже в 300 євро.
Стосовно проживання є безліч варіантів. Можна жити в пафосному Куршавелі та сідати на підйомники прямо з готелю! А можна в маленьких селах та діставатися курорту на машині або по канатній дорозі. Дивлячись на карту курорту можна обрати місце для проживання. Чим вище в гори, та чим ближче до ключових точок курорту (Мерібель, Ла Танья, Куршавель) - тим дорожче проживання.
Для себе ми вибрали бюджетний варіант - містечко Брід-ле-Бен.

За квартиру з кухнею та двома спальнями на 4 людини  ми заплатили 600 євро (5 ночей). З містечка прямує канатна дорога яка за 20 хвилин довозить людей до центру курорту Мерібель звідки вже прямує багато підйомників та трасс. Ця канатна дорога входить у вартість скі-пассів. Таким чином можна дешево жити та при цьому отримувати у розпорядження всі схили курорту! У містечку є декілька затишних кафе та магазинчиків. Проте у великий супермаркет за продуктами харчування доводилося їздити в більш великі міста. Забронювати житло можна на “стандартних” сайтах - booking.com, airbnb.com і т.д.
Ще один корисна порада - це орендувати на самому курорті шафку для зберігання спорядження. Усі знають наскільки "зручно" ходити в лижних черевиках та "тягнути" на собі лижі чи сноуборд. А взявши в оренду таку шафку яка спеціальним чином обігрівається Ви можете залишати своє спорядження безпосередньо біля підйомників і прямувати додому у звичайному комфортному взутті без обтяження.
Нам на 4 людини така шафка коштувала зовсім не дорого (чи 10 чи 15 євро на людину за 5 днів) і додала багато комфорту.
Дістатися курорту можна з великих міст Франції та Швейцарії автобусом чи потягом. Або ж на арендованому авто. Або ж приватним літаком до Куршавелю))

Звичайно ж в Європі ще є безліч інших гірськолижних курортів. Я розповіла про власний досвід і сподіваюсь моя розповідь була корисною та цікавою!
Чекаємо на Ваші запитання чи розповіді у коментарях!
До зустрічі через місяць в рубриці “Всі про все”!

4 коментарі:

  1. Тетянко, дякую за таку вражаючу розповідь! Важко відірватися. Особливо сподобався пункт про шафку для взуття, бо ненавиджу ходити в лижному взутті!!
    І так в гори захоілось...

    ВідповістиВидалити
  2. Таня, спасибо за такой полезный и интересный репортаж. Мы семьей катаемся на лыжах и в Грузию хотелось бы поехать))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відгук! Тепер Ви знаєте всі явки-паролі і можна їхати в Грузію ;)

      Видалити