06 липня 2011

Чому корисно читати дитині на ніч


Читання на ніч для дитини – це не розкіш, а необхідність. Усі знають, що читання для дитини – основа її розвитку. Але чи не застаріло читання як вид виховання та розвитку?
Можливо, можна замінити читання мультиком або казкою на диску? Чи казка на ніч – не старіє?
Ми зібрали кілька аргументів на користь читання дитині на ніч. Подумай, чи погоджуєшся ти з ними.
Казка на ніч – демонстрація твоєї любові до дитини
Читаючи дитині на ніч, ти не лише розважаєш її і розвиваєш, ти в такий спосіб показуєш свою любов до малюка. Тобі здається: ну що можуть дати 15 хвилин читання? Не сумнівайся – дуже багато! Якщо читатимеш дитині на ніч щодня, дитина точно знатиме, що її люблять, про неї піклуються.
І жоден мультик або диск не замінять рідного голосу та батьківського тепла. Психолог Неллі Дебела каже, що читання на ніч – це дуже потужна моральна підтримка для дитини.
Заміняючи читання фільмом або мультиком, пам’ятай, що це вже готові продукти фантазії людини. А книга, казка дає можливість дитині створити власний світ, пофантазувати. І правильний розвиток дитини – це розвиток насамперед її уяви.
Читаємо дитині казки на ніч – навчаємо життя
За словами психолога Павла Басанського, казки допомагають дитині усвідомлювати свій життєвий досвід і переживання, створювати власний світ.
Слухаючи казки, малюк одержує рідкісну можливість стати сильним, хитрим і спритним, добрим і великодушним, сміливим і мужнім. Тобто знайти своє місце в реальному світі.
Навіть страшні та сумні казки й оповідання, на думку Басанського, потрібні. Адже і страх, і сум – це нормальні людські почуття, яких не треба уникати. Але важливо вибирати перевірені часом твори.
Найкраще – народні, що відповідають ментальності дитини. Тобто якщо батько малюка ірландець, а ви – українка, читайте дитині й ірландські, й українські казки.
Звісна річ, не варто читати страшні казки на ніч. Особливо якщо ваша дитина дуже вразлива.
Читаємо дитині – розвиваємо її мовлення та пам'ять
Словниковий запас дитини активно формується у віці від 10 місяців до 1,5 року.
У 3 роки, якщо батьки займалися з малюком, його словниковий запас повинен становити від тисячі слів і більше.
Тому так важливо в цей період читати дитині, і не тільки на ніч. До речі, можна починати читати вірші маляті, коли він ще в лоні матері.
Кумулятивні казки, тобто казки, в яких є повтори, розвивають пам'ять дитини. Читаючи таку казку вдруге і втретє, можна запропонувати дитині самій повторити уривок.
Також дуже корисно читати вірші. При читанні віршів у дитини розвивається почуття ритму. А якщо ще й попросити продовжити рядок, то тренуватиметься й пам'ять.
Прочитаний заколисуючим голосом вірш здатен, як колискова, приспати дитину.
А ви читаєте своїй дитині на ніч казки? 


1 коментар:

  1. Такий старий допис, але я прочиталаі написати відгук. Я малому читати почала десь від 2 років - швидше він книги просто відбирав і мнув, а тепер йому 3 роки і 7 місяців. Так от - найбільше він любить слухати казки на ніч. Улюблені "Коза-дереза" і "Ріпка".

    ВідповістиВидалити