31 жовтня 2011

Вишивка по папері. Ізонитка. МК від Лілюськи.



Дуже детальний МК з вишивки по папері, або так званої ізонитки.
Отже, вам будуть потрібні:
- цупкий папір (не картон)
- ниточка, якою будемо вишивати (можна взяти звичайні для вишивання або ж для швейних машинок)
- маленька й тоненька голочка (у мене так звані петіти, а можна вишивальні від DMC чи інші тонкі)
- шпилька для проколювання дірок або спеціяльне знаряддя
- м'який килимок (потрібно, щоби голка легко в нього вколювалася)
- схема



Цю листівку я шила ось такою ниточкою. І саме її раджу використовувати, якщо хочете блискучі золоті чи срібні нитки. Інші також можна, але процес може бути складнішим.



Закріплюємо схему скріпками й проколюємо кожну дірочку за схемою.


Закінчивши, прикладіть на світло, аби перевірити, чи не пропустили якої дірочки.


Знімаємо схему. Результат виглядатиме таким чином. Це наша заготовка на листівку. Тепер можна приступати до приємної частини роботи - вишивання.



Зав'язуємо на ниточці вузлик і протягуємо з виворітної сторони через "стартову" першу дірочку. Зазвичай вона або крайня, або посередині. Всиляємо у дірочку через певний інтервал, у даному випадку я вселяла в 12-ту.


Якщо ниточка закінчується, перетягуємо її на зворотній стороні між стібками й зав'язуємо ще вузлик про всяк випадок. Або щоразу закріплюємо кінчик скотчем, можна двостороннім.
Далі працюємо так само, йдучи за годинниковою стрілкою. Всиляємо у наступну після стартової, тоді наступну після 12-ої і так далі.


На хлопський розум візьмімо до прикладу так...
Виводимо з вивороту в дірку 1 (вона ж стартова), тоді вколюєм у дірку 12, виводимо з вивороту в 13 і вколюємо у 2, виводим у 3 - вколюєм у 14, виводим у 15 - вколюєм у 4, виводим у 5 - вколюєм у 16, виводим у 17 - вколюєм у 6, виводим у 7 - вколюєм у 18... виводим у 23 - вколюєм у 12, виводим у 13 - вколюєм у 24... і т.д.




На виворотній стороні не має бути перетягувань, тільки ось такі маленькі стібки. Якщо є довгі перетягування, значить, щось неправильно зробили. Я навмисне зробила одне довге неправильне для порівняння.


Таким самим чином працюємо над другим серцем.


Листочок. Його обшиваємо за тим самим принципом, тільки рахуємо вже не 12-у дірочку, а беремо дві протилежні та найбільш віддалені одна від одної.


Прошиваємо знову за тим самим принципом.


Йдемо за годинниковою стрілкою.


Перевіряємо тим самим способом - за зворотом.


Готовий листочок.


Квіточка. Серединка квіточки - звичайна сніжинка, тому не вдаватимуся в подробиці.


 Пелюсточки вишиваємо за тим же приципом. Виводимо голочку через дірку "нуль" і пропихаємо у протилежний край. І знову за годинниковою стрілкою. І так усі пелюстки.



Оскільки тильна сторона виходить не дуже, треба її сховати. Способів може бути кілька: просто папір приліпити, використати вишиту картинку як елемент листівки тощо.


 Найпростіший спосіб: вирізаємо із тоненького напівпрозорого паперу відповідну до листівки форму. Тильний бік листівки обклеюємо двостороннім скотчем. Прикріплюємо папір, і маємо ось таке. Виглядає дуже просто, але сама вишивка набагато важливіша за будь-що інше.



Листівочка готова.




Ця листівка дуже проста, але можна зробити вишивку елементом листівки й наліпити на листівковий папір, прикрасити тощо, адже схеми існують не лише зображень, а й рамочок. Та й самостійно зробити схему із готового зображення теж не так важко.
 Ось кілька посилань, де можна знайти схеми для ізонитки:
тут і посилання на альбоми.
Якщо у вас виникли питання щодо техніки, матеріалів тощо, дуже радо на них відповім.


Немає коментарів:

Дописати коментар