16 квітня 2016

Завдання із серії "Міські історії": Київ.

Вітання нашим читачам та читачкам!
Сьогодні в світ виходить наше перше завдання нової рубрики "Міські історії"

І першим містом, в яке ми помандруємо, буде Київ! А екскурсію проводитиму вам я, Люда, і хоч киянка я лише три роки, спробую розказати щось цікаве. У мене з цим містом стосунки сладні та цікаві, ми пережили несприйняття, відчуженість, потепління і любов. Київ - він такий: відкритий до всіх, але разом з тим і вибагливий до своїх мешканців. Я досить довго шукала у ньому своє місце і ось однієї осені зрозуміла, що люблю це місто, що мені болять його виразки у вигляді реклам та високоповерхівок, що я захоплююся його красою, інакшістю та простотою. Але досить лірики, почну нарешті говорити щось по суті)))

Отже, напевне всі ви в школі чули історію про заснування нашої столиці Києм, Щеком, Хоривом та сестрою їх Либідю. І хто зна, як там було насправді, але досить скоро Київ  став центром Русі та одним з найважливіших міст у тодішній Європі. З Києва почалося хрещення Русі. У місті та на околицях знаходилась велика кількість церков та соборів. При київських соборах та монастирях були засновані перші школи на Русі, працювали переписувачі та перекладачі книг. Вже в 11-му столітті площа Києва багаторазово перевищувала площу багатьох провідних європейських міст. Тоді на його території могли вміститися 10 Парижів і цілих 50 Лондонів! Сьогодні Київ входить до шістки найбільш населених мегаполісів Європи. Його випереджають тільки Москва, Лондон, Санкт-Петербург, Берлін і Мадрид.


Одним з найбільших багатств Києва є його церкви - їх тут неймовірно багато різних періодів, стилів та віросповідань. Найстаршою вважають Ільїнську церкву, про яку згадує Нестор Літописець, зараз вона розташовується на вул. Почайнинська, 2. 


Ще одна з найстаріших церков Києва, Кирилівська, була заснована в 1139 році князем Всеволодом, ставши родовим храмом Ольговичів. А раніше, за легендою, саме тут, в кирилівських печерах, мешкав Змій Горинич, пожиравший подорожніх. У районі нинішньої Кирилівки в давнину сходилися всі найважливіші дороги, що ведуть у стольний град Київ. У Кирилівській церкві збереглося 800 квадратних метрів фресок XII століття — у Східній Європі немає храму, де було б стільки найдавніших свідчень. Також дуже цінними є розписи Врубеля. (Джерело тут)
Не можна не згадати і величну Софію Київську, в якій збереглися фрески та мозаїка ХІ століття та пізніших. А ще на стінах тут є графіті цих всіх періодів, наші предки теж любили залишати слід про себе в громадських місцях)))
Дуже цікавим храмом є Костел Святого Миколая на Великів Васильківській. Церква була сконструйована в 1899—1909 роках і побудована в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким (автором дому з химерами). В радянський час тут були господарські приміщення, а потім Органний зал. Зараз костел ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики та парафія Святого Миколая Римо-Католицької Церкви.
Цей список можна продовжувати вічно, але я ще згадаю про Києво-Печерську Лавру. Там є дуже багато всього цікавого до огляду: Музей декоративного мистецтва, Музей коштовностей, Музей мініатюр... Можна мати різне ставлення до цього місця, та я вас запрошую в свій куточок, адже саме на території Лаврського заповідники  знаходиться Академія, в якій я навчаюся в аспірантурі, і у нашому дворику завжди можна знайти спокій, задоволення для очей і смачну каву від турботливої тьоті Віри.
Плавно перейдемо до теми музеїв. Ось тут мене можна не зупинити, бо музеї - моя любов. Але якщо ми уже біля Лаври, то обов'язково треба перейти дорогу і відвідати Мистецький Арсенал! Це одна з найкращих виставкових площ України, в якій працюють чудові люди. Правда, коли там виставляють сучасне мистецтво, то я все одно плююсь, але то вже справа смаку)))
Ще один улюблений музей - це Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків. Це така неймовірна збірка західного і східного мистецтва, та ще й в дивної краси будинку!
Також дуже прошу не оминути увагою Національний художній музей України, в якому зберігаються полотна Пимоненка, Кричевського, Мурашка, унікальні ікони та парсуни.
Ну і як маєте вільний день, то запрошую в гості до себе - в Національний музей народної архітектури та побуту України, в якому я працюю)))
(Джерело тут)
А от якщо вам просто хочеться спокійно прогулятися і побачити давній Київ, то з Хрещатика через Михайлівський собор і Андріївський узвіз ідіть на Поділ. Тут ще трохи збереглося давньої забудови і не всюди її зіпсували новобудовами)
 Також на Подолі ви знайдете найбільшу напевне концентрацію кав'ярень, кафе та ресторанів. 
Особисто я найбільше люблю забігти в Coffee Jazz Bar на Нижньому валу, 15. Там затишно, небагато людей і, як ви зрозуміли, грає джаз!
Також в Києві одному із першим почали з'являтися так звані антикафе - креативні простори, де ти платиш лише за час перебування, а чай, кава, печиво, книги, ігри і тд. - абсолютно безплатно і в необмеженій кількості. Знову ж таки, моє улюблене місце ось це - Циферблат на вул. Владимирській, 49А. 
Там на вході вам видають один із цих годинників, кожен з яких має ім'я. Ви замовляєте напої, мило спілкуєтесь з барменом, а тоді ідете шукати собі місце, що не є легким завданням, бо там море затишних крісел, диванчиків та куточків. А тоді вибираєте справу за смаком: чи спілкування з другом, чи читання, чи ігри (тут їх багато на вибір), чи робота. 
А останнє моє слово буде про київські свята, адже травень для Києва особливий - саме в цей час цвітуть каштани, а це чудове місто святкує свій день. В місті відбувається концерт на одній з центральних площ, правда ми туди ніколи не ходимо, бо масові гуляння не любимо. Але один захід в цей день точно відвідуємо - це ярмарок на Андріїському узвозі, де можна знайти все. Тільки будьте уважні, бо ціни там як в бутіках на Хрещатику. Але в цей день можна знайти і таких продавців, як цей дядечко з рамками (я в нього таки одну купила!). 
Ну і звісно Київ, як і всі інші міста України, святкуватиме цього року знову і День Матері. Це свято має не таке давнє походження, хоча з XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана «Материнська неділя» (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні. У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові, а тоді і в інших містах України. У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

Київ теж називають матір'ю Русі, - хоча він скоріше батько!)) А ще це місто радо приймає до себе людей з цілої України і стає їм рідним і найдорожчим! 

Тому завдання наше полягатиме у тому, щоб зробити роботу для найдорожчої - для Мами. А якщо вам захочеться створити щось, присвячене Києву чи про нього, то ми теж будемо дуже раді і прийматимемо такі роботи! 

Катя

Я вирішила зробити тег з найулюбленишими квітами моєї матусі та в її улюблених кольорах .



Didideira
В мене листівочка для самої найкращої на світі людини - для рідної матусі!)

Вишневий Цвіт
У мене вийшла листівка в народному стилі із різнокольоровим ембосінгом. І вона для найдорожчої - для мами!


Сіправська Надія
Ніжна листівка для найдорожчої людини у світі. Використала штампи від Cherrylana designs

І час подарунків від наших улюблених спонсорів,
які ми розіграємо серед усіх учасників з допомогою Randomus:

Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю 
сертифікат на 100 грн


Виробник штампів для скрпбукінгу - Cherrylana designs дарує 
сертифікат на  100 грн 

Виробник чіпборду - ScrapBox дарує переможцю 
сертифікат на 70 грн


Нагадаю, що завданням є - зробити роботу для Мами, або присвячену Києву, на ваш вибір!
Чекаємо ваших робіт до 15 травня, включно!

З любов'ю, АртКлуб




11 коментарів:

  1. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Дівчата, дуже цікаве завдання і класні роботи. А скільки невідомих (для себе) фактів я дізналась. Дякую.
    P.S. Але мабуть до 15 квітня - то описка, може термін має бути до 15 травня?

    ВідповістиВидалити
  3. Цікеві історії, цікаве завдання! потрібно брати участь!

    П.С.Дівчатка! справді з квітня по квітень? може "травень" в банері та в заключному речені?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чекаємо роботу у завданні ;) а дату виправимо, дякую

      Видалити
  4. Як завжди, історія дууууже цікава і завдання, дякую вам за такі статті)

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую, розповідь була дуже цікавою та натхненною!!

    ВідповістиВидалити
  6. Спасибо за задание и рассказ! А вот буду первой! ))

    ВідповістиВидалити