15 травня 2017

Завдання: "Українські художники. Примаченко" (ОЕ - звірі/птахи + квіти)

Вітаємо вас, любі наші читачі!
На календарі 15 травня, а отже час нового завдання у рубриці "Українські художники".
Нас надихнули дивовижні картини Марії Примаченко!

Досі існують суперечки про те, як правильно пишеться прізвище майстрині пензля. Вона сама на це питання відповідала по-різному. Одним казала, що Приймаченко, бо її батьки були з приймаків, іншим – що Примаченко, бо у їхньому селі казали «примак», а не «приймак». Щонайменше, останні офіційні документи Марії Оксентіївни були оформлені саме на прізвище «Примаченко».

Народилася пані Марія на Київщині, у селі Болотня. У семирічному віці дівчинка тяжко захворіла. Їй поставили страшний діагноз – поліомієліт. Хвороба залишила свій знак на здоров’ї на все життя – в подальшому мисткиня завжди ходила із милицями та у довгих спідницях, відчувала страшні болі.
Та часткова непрацездатність дозволила їй менше виходити у поле, більше – лишатися вдома. Там вона й відкрила для себе світ образотворчого мистецтва. Серйозно займатися малюванням дівчинка почала, коли їй було 17. Цілісіньку хату вона вимазала синім глеєм. Сусідам сподобалась яскрава будівля, вони захотіли такий «дизайн» і собі. Так Марія почала розмальовувати й інші будинки. За свою працю отримала першу винагороду – порося.
Роботи Марії Примаченко – це так зване «наївне мистецтво». Попри те, що художниця була малоосвіченою, в її уяві існував інший дивовижний світ, деталі якого захоплюють донині. Мисткиня все життя малювала звірів, але сама ніколи не була у зоопарку. Лише одного разу Марія побачила екзотичних тварин. Вже в дорослому віці її повів до цирку видатний режисер Сергій Параджанов.
Усе своє життя художниця кохала лише одного чоловіка – Василя. Вона познайомилася із ним під час навчання у Києві. Вони побралися, але зовсім скоро його, лейтенанта піхоти, забрали на війну. Там він встиг отримати звістку про народження сина Федора і навіть написав відповідь. Але це був його останній лист. Після цього Марія так і не влаштувала своє особисте життя, хоча мала вдосталь залицяльників. Усе сподівалася, що Василь повернеться, в душі чекала на диво.
Разом із сином вони жили у скруті. Та художниця ніколи не брала грошей за свої твори, лише дарувала їх.
Померла Марія Примаченко у 88 років. За все життя вона створила понад 650 робіт. Ще за життя майстрині пензля її шедеври побували на виставках у різних містах світу. Існує навіть легенда, що у Парижі картини Примаченко побачив Пабло Пікассо. Він сказав: «Якби вона жила у Франції, стала б відомішою, ніж я». Марії нібито теж показали альбом з роботами Пікассо. На що вона сказала: «У нас в селі цього б не зрозуміли».
Син та онуки мисткині теж стали художниками, продовжили її справу. В середині цієї дивовижної жінки існував власний світ, сповнений особливих думок, ідей та переживань. У неї були різні мрії. Наприклад, вона хотіла, аби різні митці зібралися та розмалювали усі будинки в своїх містах. «…що за дива витворили б - цвів би не лише садами Київ. Будинки б сміялися до людей...».
Друзі, помічайте прекрасне поряд із собою та докладайте зусиль до того, аби світ навколо ставав гарнішим. Так ми виконаємо одне з бажань надзвичайної української художниці – Марії Примаченко, яка була унікальною зіркою цього світу.

Колекція Оксани Караванської весна-літо 2009 створена за мотивами робіт української художниці Марії Приймаченко, яка своєю творчістю постійно надихає модельєрів. Кольори - чисті, життєрадісні, тканини - льон, шовк, батист, мадаполам. Фактури - вишивка ручної роботи, розпис, валяний шовк, об'ємна аплікація.


А тепер перейдемо до завдання: 
♥ необхідно зробити будь-яку рукодільну роботу з ОЕ - звірі чи птахи плюс квіти;
♥ написати пост (блог чи інша соцмережа), я якому має бути активне посилання на наш блог та банер завдання;
♥ додатись в лінки до 15 червня;
♥ за результатами завдання ми розіграємо призи від спонсорів та обиремо ЗД;
♥ звернутися за призом на протязі 2-х тижнів від дня публікаці результатів завдання.
______________________
Робота запрошеного дизайнера:
Juli_Cool
Дуже дякую за можливість надихати своєю роботою читачів чудового блогу! Поєднання таких елементів, як квіти і пташка, стало нагодою для створення тендітної природньої листівки с саморобною квіткою із фоамірана та квіточками від Freetany Flowers. Гіпсова пташка приховалася в оточенні вирубки з крафту, відштампованої та заембошеної гілочки з квітами, рафії та сизалю, а також чудового чипборду-гілочок від спонсору ТМ Скрапочка. Чипборд не декорувала, щоб підкреслити натуральність листівки. Також додала мереживо, висічки-серветки з листа для вирізання від Скрапбукінг з Е.Курдибановською. Ще раз дякую за запрошення! Бажаю всім натхнення!)



Натхненні роботи нашої дизайн команди:
Freedom
У мене вийшов яскравий тег з саморобною паперовою квіточкою і поважним снігурем в циліндрі. Велика частина декору - вирубка.



Флокса (Марина)
Надихнувшись завданням, я вишила мотивчик із пташечкою та квітами та оформила його в брошечку)) Роботи кілька годин, а результат дуже тішить!



Oscar
В мене квіткова фоторамка з пташечкою, ніжний подарунок для маленької дівчинки.



Pioniya
Пташину зграйку я завершу котиком у нічному віконечку. А віконечко виходить у запашний квітуючий садок, у якому сходить повний місяць...


✫✫✫✫✫
Сподіваємось, що призи від наших спонсорів спонукатимуть вас до активної творчості!
Запрошені дизайнери гарантовано отримують приз від нашого спонсора.
(Умовою є лише використання отриманих матеріалів при виготовленні роботи для нашого наступного завдання ;))
А решту призів ми розіграємо серед усіх інших учасників за допомогою Randomus:

Виробник штампів для скрапбукінгу - Cherrylana designs дарує
сертифікат на 100 грн
 Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю
сертифікат на 100 грн

Виробник чіпборду - ScrapBox дарує переможцю
СЕРТИФІКАТ НА 70 грн

- ЗАВДАННЯ РУКОДІЛЬНЕ -
Чекаємо на ваші роботи до 15.06.2017 року.
 





4 коментарі:

  1. ОЧень понравилась открытка Юли. Цветочки у неё всегда ТАКИЕ классные и нежные!
    И все работы хорошИ)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наташа, большое спасибо за приятные слова!
      А девочкам спасибо за приглашение! Мне было очень приятно делать работу для вашего блога!)

      Видалити
  2. Дуже натхненні роботи! Мене покорила крихітна брошка Марини. Вона чудова, така мила і затишна.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Людочко, дякую ♥ Якщо вишиваєш хрестиком, ти можеш повторити цей "подвиг" за кілька годин. Основу купувала у Монпасьє, коштує не дорого.
      Чекаємо твоїх робіт у завданні!

      Видалити