15 квітня 2017

Завдання: "Українські художники. Шевченко" (ОЕ - жінка)

Всім привіт! Як ваш настрій? Готуєтесь до свята?
Ми вас трохи відволічемо від пасок та крашонок, адже сьогодні 15 квітня і час нового завдання! А надихатись будемо жіночими образами в роботах Тараса Шевченко.
Серед плеяди видатних діячів української культури Тарасові Григоровичу Шевченку (1814–1861) належить особливе місце. Поборником правди і свободи називають його. Він своєю полум’яною поетичною і мистецькою творчістю виражав споконвічні вільнолюбні прагнення нашого народу. Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення. Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. 

Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Малював ними стіни, лави, стіл... Малював у хаті і надворі, вдома і в гостях... Якось прийшла сестра Катерина з панщини і не впізнала своєї хати: візерунками розмальовані стіни, долівка і навіть призьба. Хлопець любив зображувати птахів, звірів, людей. Талант художника проявився в Тараса Шевченка значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою “Погруддя жінки” або “Жіноча голівка”, датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника.
Юний Шевченко прибув у лютому 1831 року до столиці Російської імперії Петербурга, подолавши разом з іншими кріпаками пана Енгельгардта сотні верст глибокими снігами Прибалтики і російської Півночі. З цього часу почалося його тривале столичне життя, сповнене боротьби за існування, незгасного бажання стати вільним, вивчитися на професіонального художника. 

Катерина.Час створення: 1842. Розміри: 93 х 72,3 Техніка: олія.
1832 року пан віддав Шевченка на навчання в майстерню одного з найкращих художників В. Ширяєва, законтрактувавши його на чотири роки. Нестача денного часу і заклопотаність, бажання стати справжнім художником змушували Шевченка в білі ночі виходити в Літній сад і змальовувати статуї. Тут відбулась перша зустріч Тараса зі своїм земляком художником І. Сошенком, який зацікавився обдарованим юнаком і вирішив допомогти йому. І.Сошенко давав поради і консультації художнику-початківцю, знайомив його з видатними діячами російської і української культур, спільними зусиллями яких талановитого кріпака було викуплено з кріпацтва.
Циганка-ворожка. 1841. [Петербург]. Бристольский папір, акварель. 26,5х20,7 см
Звільнення дало право Шевченку вступити до Академії мистецтв. Він став одним з найулюбленіших учнів Брюллова. Тарас переходить з класу в клас в числі найкращих учнів. За час навчання в Академії мистецтв його тричі нагороджують срібною, а потім золотою медалями за малюнки з натури і живописні твори. Тарас Шевченко мріяв поїхати в казкову Італію, щоб познайомитися із шедеврами малярства, скульптури і архітектури. Та академія послала іншого, а власних коштів на таку подорож у Шевченка, звісно, не було. Друга заповітна мрія – повернутись назавжди в Україну. У 1843 році Тарас Григорович приїхав в Україну. Під час подорожі любов до рідного краю наштовхнула його на створення цілої серії картин під назвою “Живописна Україна”, на яких відображено історичні місця, побут і природу країни. Повернувшись в Петербург, він завершує навчання в Академії мистецтв, видає на власні кошти і поширює альбом під назвою “Живописна Україна”.
Одалиска 1840 г. 16,3 х 20,5 см.
Згодом Шевченко знайшов роботу в Київській археографічній комісії. Художникові довелося побувати у різних місцях України, де він змальовував й описував історичні пам’ятки. З часу його подорожей залишилось чимало акварелей, простих і природних за своїми сюжетами. В 1845-1847 роках Тарас Григорович створив ряд портретів, які переконливо свідчать про зростання художника, про поглиблення психологічної характеристики образів.
Марія.1840 г. 24,7 х 20,1 см. Папір, акварель, бронза.
Портретам належить велике місце в Шевченковому доробку. Він почав працювати над ними ще кріпаком. В академії продовжував роботу в цій галузі. Незабаром він стає одним із відомих і популярних портретистів. Створені ним образи відзначаються невимушеністю, природністю, вдалою композиційною побудовою і свіжістю барв, намаганням дати психологічну характеристику людині. Шевченко зробив великий внесок у розвиток побутового жанру і став його основоположником в українському мистецтві. Особливо хвилювало художника підневільне, часто трагічне становище жінки.

джерело 2

А тепер перейдемо до завдання: 
♥ необхідно зробити будь-яку рукодільну роботу з ОЕ - жінка;
♥ написати пост (блог чи інша соцмережа), в якому має бути активне посилання на наш блог та банер завдання;
♥ додатись в лінки до 15 травня;
♥ за результатами завдання ми розіграємо призи від спонсорів та обиремо ЗД;
♥ звернутися за призом на протязі 2-х тижнів від дня публікаці результатів завдання.
______________________
Робота запрошеного дизайнера:


Ольга Щекаева
 Здравствуйте! 
У меня Тарас Шевченко, как художник, ассоциируется только с "Катериной" Я даже не знала, что он ещё что-то рисовал. Поэтому для этого задания я и постаралась изобразить Катерину. 
Для украшения причёски мне идеально подошла заготовка для творчества чипборд "Цветок лотоса"  от ТМ"Скрапочка (Украина).



Натхненні роботи нашої дизайн команди:

Флокса (Марина)
Жінка дуже органічно пожднується з ніжним весняним настроєм. 
Для цього завдання я підготувала вишивку дівчини з милим кроликом за мотивами ілюстрації японки Schinako Moriyama.

А ця сторінка про мене і мої мрії до 29 років... Тоді мене дуже захоплювали мотоцикли, мрії про подорожі на двоколісному сталевому коні... У мене навіть був мотоцикл і я на ньому трохи їздила, але в 29 років народився мій син і пріоритети сильно (а точніше кардинально) помінялися))). Та любов до свободи, вітру в волоссі і низького гарчання мотора все одно залишилася.

Martinka
Сторінка-холст про мене) Зазвичай я поважна жінка і мама трьох донечок))) Але часом... часом і мені хочеться згадати дитинство і пустувати))) Адже ми, жінки, в душі залишаємось маленькими пустотливими дівчатками))) Давайте інколи про це згадувати!

Oscar
Так добре, що завдання в нас рукодільне і є привід швидше завершити вишивальний процес)))

Pioniya
Для мене жінка - це уособлення любові, краси та ніжності.
А ще - витонченість, грація, квіти, пахощі, поєднання легкості та таємничості...


✫✫✫✫✫
Надіємось, що призи від наших спонсорів спонукатимуть вас до активної творчості!
Запрошені дизайнери гарантовано отримують приз від нашого спонсора.
(Умовою є лише використання отриманих матеріалів при виготовленні роботи для нашого наступного завдання ;))
А решту призів ми розіграємо серед усіх інших учасників за допомогою Randomus:

Виробник штампів для скрапбукінгу - Cherrylana designs дарує
сертифікат на 100 грн
 Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю
сертифікат на 100 грн

Виробник чіпборду - ScrapBox дарує переможцю
СЕРТИФІКАТ НА 70 грн

- ЗАВДАННЯ РУКОДІЛЬНЕ -
Чекаємо на ваші роботи до 15.05.2017 року.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар