17 вересня 2016

Міські історії. ОЕ - школа

Вітаємо, наші дорогі читачі!
 Сьогодні зустрічайте нове завдання нашої рубрики "Міські історії", яке буде присвячене не одному місту, як зазвичай, а одній темі - шкільній. Адже осінь у всіх асоціюється найбільше із школою: хтось там працює, хтось веде туди першачка, хтось з полегшенням зітхає, що все вже позаду, а хтось ностальгує

 за безтурботними часами!
І саме школа і буде ОЕ цього завдання - ми чекаємо від вас будь-яку рукодільну роботу з цією тематикою!
Освіта в Україні сягає своїм корінням ще в часи Київської Русі. Як свідчить «Повість врем'яних літ», виникнення першої в Київській Русі школи було пов'язане з введенням християнства і сягає 988 року. В першій школі, яку було засновано у приміщенні кафедрального собору — Десятинній церкві, навчалось близько 300 учнів.

 В Києві на Старокиївській горі в сквері поруч із фундаментами Десятинної церкви, розташований Пам'ятний знак першій школі на Русі, який був відкритий у вересні 1988 року з нагоди відзначення 1000-річчя заснування першої школи.

А ми розповімо вам про декілька найцікавіших шкіл України, які відрізняються своєю нестандартністю та оригінальними підходами.

Дуже цікава альтернативна школа знаходиться у Полтаві, це демократична Парк-школа "Be Happy" для дітей 5-16 років. Вона створена за прикладом інших таких шкіл Європи та світу. Тут немає оцінок, але всі отимують похвалу за результат праці і будь-яку ініціативу, немає також і класно-урокової системи. В кожній групі до 10 дітей і вчаться вони через практику і за білінгвічною системою. Школа розвиває самоорганізацію та вміння вирішувати практичні проблеми, а також творчі навички


Ще одна школа, яка за свою специфіку отримала назву "Школа здоров'я" - це Ічнянська школа № 4 у Чернігівській області. Ось прийоми, які використовуються в навчальному закладі:

- учні сидять за партами з мішечками з йодованою сіллю на голові (для формування постави і видержання необхідної відстані очей до зошита);
- в молодших класах учня просять відповісти на питання, кинувши йому м'яч;
- висота парт відрегульована по росту учнів;
- учні регулярно роблю зарядку для очей, шляхом вивчення різнокольорових ліній на дошці;
- на шиї кожного учня висить часник, який поміщений в контейнер для «Кіндера»;
- на підвіконнях зберігається цибулю.

Також в Україні набувають популярності вальдорфські школи, які діють у Києві, Одесі, Кривому Розі та Дніпропетровську. Вальдорфська педагогіка – це найпоширеніша у світі незалежна система альтернативної освіти, яка має на меті гуманістичне і цілісне виховання дітей. Ця система, в якій обсяг засвоєних знань є далеко не єдиним критерієм успішності учня, ґрунтується на роботах австрійського філософа XIX-ХХ століття Рудольфа Штайнера.

Одна з основних відмінностей вальдорфської педагогіки – вивчення предметів так званими епохами. Замість того, щоб щодня студіювати кілька уроків одночасно, як у звичайних школах, "вальдорфці" цілий місяць поглиблено вивчають щось одне – приміром, історію чи географію. Іншим предметам в цей час приділяють менше уваги. 
Особливий наголос роблять на мистецькі предмети, такі як музика, вокал, живопис та евритмія – особлива вальдорфська дисципліна, схожа на танець.

Але багато батьків не довіряють своїх дітей взагалі нікому і роблять все самі. Наприклад, як організатори напевне найбільш оригінальної школи України - "БеркоШко", що є скороченням від "Школи на Берківцях", яку у 2011 році започаткувало декілька родин. Діти знаходяться на екстернаті у державній школі, де двічі на рік здають атестації, а ось інший час проводять у цій веселій школі, де вчителями є їхні батьки. 

На уроках діти не пишуть нудних конспектів, не читають підручників і не вирішують стандартні задачі. Навчання відбувається у формі гри, з прикладами, наочними поясненнями та відео-супроводом. Батьки-вчителі спочатку самі вивчали різноманітні сучасні освітні підходи, а зараз уже проводять воркшопи для інших. 

В кінці року замість контрольних діти діти проходять підсумковий квест! Також у школі практикують проектне навчання, коли є якийсь складний проект, до якого діти довго готуються. Так вони не лише засвоюють матеріал, а й набувають безліч інших справді корисних для життя навичок. Як на мене, то це просто школа мрії!


А ми запрошуємо вас помилуватися чудовими роботами дизайнерів!

Євгенія Чунис
             Школу згадую з особливою теплотою. Було важко , було весело, а головне було дуже шумно. Тому  спогади втілились в такі ж  веселі і "голосні" листівочки-шейкери для вчителів мого сина.    




В мене вийшов альбом для фото та теплих спогадів про перший рік навчання. Альбом на 5 разворотів, у м*якій обкладинці у формі рюкзачка. Трохи згодом я обов*язково покажу його всередені))

Freedom
Раніше я не робила робіт на шкільну тематику, але в цьому році мій син пішов у перший клас, і напевно тому в цей раз для мене ця тема дуже близька. В цьому році я дууже надихнулася школою)) У мене вийшли і листівки, і конвертики, і закладки.



Нагадуємо, що для участі в завданні треба зробити роботу, в якій обов'язково використати наш ОЕ - школьну тему.

А тепер перейдемо до подарунків
від наших найкращих і найщедріших спонсорів!

Запрошені дизайнери гарантовано отримують приз від нашого спонсора.
(Умовою є лише використання отриманих матеріалів при виготовленні роботи для нашого наступного завдання ;))
А решту призів ми розіграємо серед усіх інших учасників з допомогою Randomus:


Виробник штампів для скрпбукінгу - Cherrylana designs дарує
сертифікат на 100 грн

Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю
сертифікат на 100 грн

Магазин Island of Craft порадує переможця сюрпризним пакуночком чіпбордів

Виробник паперу для скрапбукінгу Art Land подарує преможцю набір паперу на його вибір


Чекаємо ваших  робіт до 15 жовтня!
З любов'ю, АртКлуб








2 коментарі: