01 квітня 2016

Перше квітня

 Сміху,як закоханості,не навчиш. Сміх – натхнення.

Гумор – це рятувальний круг на хвилях життя.

 Веселий той,у кого радісне теперішнє і радісне майбутнє.

Вітання читачам та гостям блогу!
Сьогодні ми поговоримо про перше квітня) 
 Цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних) В одних країнах 1 квітня називають День сміху, в інших — День дурня. Перше квітня – загальновизначне свято гумору та веселощів. У цей день прийнято жартувати над рідними та друзями, кожен хоче пожартувати над кимсь, тож ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші люди мимоволі посміхаються. 

   Але ж звідки прийшло до нас це свято та як його відзначають у світі? Історія Дня сміху починається ще в античний час.

   На цей рахунок існує кілька версій, одні приписують зародження цього свята Стародавньому Риму, де в середині лютого (а зовсім не на початку квітня) святкувалося свято Дурних. Апулей вважав, що в древньому Римі першоквітневий обман був пов'язаний зі святом на честь божества Сміху.
   Інші стверджують, що це свято зародилося ще в стародавній Індії, де 31 березня відзначали свято жартів. Також є припущення, що 1-го ж квітня в стародавньому світі жартували тільки ірландці, та й то в честь Нового року. Ісландські саги свідчать, що звичай обманювати 1 квітня, був введений богами на згадку про Скадею, дочку Тіасса.
   Ще за однією версією, звичай жартувати 1 квітня, пов'язаний з перенесенням нового року. До другої половини XVI століття, європейський новий рік починався в кінці березня. До цієї події готувалися, ходили один до одного в гості, дарували подарунки. Сама зустріч Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за указом французького короля, початок року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1 квітня. Щоб зжити старі традиції, їх стали називати "першоквітневими дурнями", стало модним їх розігрувати і висміювати.
    Є й версія, за якою цим святом ми зобов'язані неополітанському королю Монтерею, якому на честь свята з нагоди припинення землетрусу піднесли рибу. Через рік цар зажадав точно таку ж. Такої ж знайшли, але кухар приготував іншу, дуже схожу. І хоча король розпізнав підміну, він не розгнівався, а навіть розвеселився. З тих пір і увійшли в звичай першоквітневі розіграші.
   Коли і ким це свято було завезено в Україну точно не відомо. Як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою — одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської — святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Того дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком.

   Українці обдаровані незрівнянним гумором. Кожного року у цей день прийнято влаштовувати фестивалі гумору.  У сучасній варіації свята воно супроводжується незмінними розіграшами, жартами і комедійними виступами. Найвідомішим серед них є Одеський фестиваль гумору. 
Нагадуємо: наразі проходе завдання з серії "Крилаті фрази" - Посмішка! 

1 коментар: