31 жовтня 2013

Новорічний марафон "Стежками Діда Мороза". Зупинка друга.

Ну, що ж наші рукодільниці-мандрівниці, вітаємо вас знову на борту наших саней. Наша зупинка над Австралією добігла завершення і ми вирушаємо далі! 


Та летіти нам з вами лишень два пальці по карті)) І вже ми зупиняємося над наступною країною. Країною - загадкою, країною - гармонією, країною сонячного сходу. Як ви вже здогадались ми знаходимось над Японією! Тож  +5.00  - Новий рік приходить у Японії та Кореї.


 В Японії Новий Рік зустрічають яскраво та пишно. З цим святом у японців пов’язано багато обрядів та звичаїв. Ви чуєте дзвін тисяч дзвонів? 108! ударів дзвонів сповіщають про прихід Нового Року. Згідно буддійських вірувань, саме 108 згубних пристрастей обтяжують людину і  кожний удар дзвону в новорічну ніч проганяє одну з цих напастей. А ще, з настанням Нового року в Японії прийнято голосно сміятися! Вважається що сміх принесе везіння у Новому році. 

Японці багато уваги приділяють захисту своєї оселі за допомогою різноманітних амулетів
 та оберегів. Наприклад, Хамаими - стріли з білим пір’ям, захищають дім від злиднів та недобрих сил. Такарабуне – кораблики з рисом та іншим «скарбом», де сидять сім богів удачі. Також і кумаде – граблі з бамбуку – японці вважають, що цей популярний амулет допоможе загрібати щастя у Новому році. 


Є в Японії і своя ялинка – кадомацу – «сосна біля входу»- привітання божеству новорічного свята Тосигами (тобто по-нашому Діду Морозу))). Зазвичай, кадомацу робиться із сосни, бамбука, рисової соломи, прикрашається листям папороті, мандаринами, пучком водорослів та сушеною креветкою. Ну, майже як у нас – сосна, мандарини… от тільки у нас водорості та креветки потрапляють на ялинку вже після застілля.)) На відміну від нашого, застілля у японців воно проходить дуже стримано та чинно - ніщо не повинно відволікати від думок про те, що чекає у Новому році.
Ось ми і трохи підгледіли за звичаями зустрічі Нового року в Японії. Не знаю як у вас, а в мене з’явилось велике бажання і собі зробити якийсь амулет, що буде захищати мене та мою родину в Новому році! 

Тож, я пропоную приєднатися і вам та зробити свій амулет. Яким йому бути? Нехай це підкаже ваше серце та фантазія! ми приймаємо роботи в будь-якій рукодільний техніці. Тільки хочемо прочитати, чому саме ця річ буде амулетом для вас чи ваших близьких.

А ось що підготувала для вашого натхнення наша команда:

Для цього завдання я зробила листівку, де амулетом стала металева підвіска, в якій написано те, що ми бажаємо для нашої сім'ї - здоров'я.

Орися (opko)
В даних роботах амулетом щастя виступає птах. Будь-який птах у східній культурі є символічною істотою. Для японця  червоний журавель символізує довголіття і процвітання. А ще він знаменує - надію. Вважається, що якщо зробити тисячу паперових журавликів сембадзуру , то бажання збудуться і навіть важка хвороба відступить. Чорний ворон у Японії - священний птах богів. Півень - птах божеств не тільки сонця, а й війни і родючості. Спів півня, за японськими переказами, викликає з темряви богиню Сонця . Качка - посередник між небом і землею, птах, що мешкає одночасно в трьох сферах буття - у повітрі, на землі і в воді, а тому представляє собою «живу модель» світобудови. У японських традиціях качка - емблема подружнього щастя, вірності, краси. Качка і селезень - союз закоханих, в якому качка символізує жіноче начало Інь , а селезень - чоловіче начало Ян 
У моїй листівці символом є шишка. Так як в Японії на Новий рік роблять ритуальну прикрасу "Сосна у вході", яке представляє собою побажання здоров'я, стійкості до негараздів і являється оберегом від злих духів і недуг.

Разом із синочком ми зробили такий амулет-підкову для нашої мамусі-бабусі. Це дуже вiдомий давнiй символ, що одночасно володіє захисними функціями та є символом родючості та благоденства. Підкова, спрямована "ріжками" вгору, являє собою чашу, яка залучає в будинок багатство. Фарбував та декорував підкову повністю синочок. Я тільки виконувала його вказівки та допомагала приклеїти декор))
А ось такий амулет-брош я зробила із звичайного камінця, що ми привезли з моря. Хочу щоб він холодною зимою зігрівав мене спогадами про тепле море, ласкаве сонечко та допоміг мені зібрати побільше грошей на наступний відпочинок))

В мене оберіг хатинка - охоронниця цінностей та місце де живе домовичок, який несе відповідальність за цілісність подарунку під хатинкою:)


Отож, швидше робіть щось магічне та повертайтесь до нас у санчата – попереду ще багато цікавого! 
З вами у санчатах

Чекаємо на ваші роботи до 13 листопада.








2 коментарі: