22 серпня 2015

Моя країна - завдання 11 - Волинські Афіни

 Вітання читачам та гостям блогу!


Наближається  1 вересня - День знань, то ж не дивно, що  ми вирішили  присвятити наше чергове завдання серії "Моя країна"  темі освіти, а саме розповісти вам не просто історію одного закладу, а зародження та відродження першого вищого  навчального закладу на території України.



В Україні першою школою вищого рівня вважають Острозьку академію (греко-слов'яно-латинську колегію), засновану  близько 1576 року в м.Острозі князем Василем Костянтином Острозьким. В.К Острозький, один з найвизначніших меценатів свого часу (його маєтність складалася зі 100 міст, 40 замків і 1300 сіл), перетворює Острог на культурний центр, відомий усьому слов'янському світові, заснувавши академію, що стала першим у країні навчальним закладом європейського зразка.
Острозький замок 1796р.
До академії приїздили кращі викладачі Краківського та Падуанського університетів. Тут викладали слов'янську, грецьку, латинську мови і так звані "вільні науки": граматику, арифметику, риторику, логіку та ін. Велика увага приділялася вивченню музики і хорового співу, що знайшло відбиток в "Острозькому наспіві", широко відомому в Україні та Білорусі. При школі діяли друкарня і науково-літературний гурток. Якщо брати до уваги такі показники як мета навчального закладу, його склад викладачів та їх причетність до науково-дослідної роботи, коло дисциплін і рівень їх викладання, рівень освіти і оцінка роботи закладу громадськістю, то Острозьку академію можна вважати вищою школою, першою у східних слов'ян. Серед її випускників був гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний.
Петро Конашевич-Сагайдачний
Наприкінці XVI  ст. Острог став інтелектуальним та культурним центром України. Саме тут  з'явилася одна з перших друкарень України. У ній у 1580 р. Іван Федоров почав друкувати книги. 6 його видань з 12 відомих було здійснено у Острозі. Саме у Острозі у 1581 р. Іван Федоров видав першу в світі Бібілю слов'янською мовою, відому як Острозька Біблія (на ній у 2004  р. складав присягу В.Ющенко)
Острозька Біблія
Першим ректором Острозької академії був український і білоруський письменник, педагог, культурно-освітній діяч Герасим Смотрицький, який разом з іншими вченими здійснив переклад Біблії. Його син Мелетій Смотрицький був автором знаменитої граматики старослов'янської мови "Граматика словенська". Острозька академія мала велике значення для поширення освіти серед населення і виникнення братських шкіл у Львові. Києві, Луцьку, Вільнюсі, Бресті. 
Стела на честь 400-річного ювілею Острозької Академії


Острог не дарма називали  Волинськими Афінами, адже саме тут формувалися підвалини української національної культури. У місті були замок, три палаци, дев'ять церков, костел, дві синагоги і навіть мечеть. Замок, Богоявленський собор, Успенський костел збереглися до нашого часу.
вид на Замкову гору з висоти пташиного польоту: праворуч - залишки Мурованої вежі, з якої у 1300-ті роки і почався замок князів Острозьких; посередині - Богоявленський собор (1400-ті), ліворуч - Кругла вежа, чия ренесансна верхівка побудована за часів Василя Костянтина Острозького

Спадщина Острозької академії мала значний вплив на історію та культуру українського суспільства майже до кінця ХVIII століття. Проте згодом настав час, коли слава першого вищого навчального закладу в Східній Європі почала поступово згасати. Новий етап на шляху до відновлення Острога як культурного осередку та відродження разом із ним Острозької академії розпочався із встановленням української державності та незалежності. Стало зрозумілим, що формування України як міцної держави неможливе без відродження її славетних духовних, історичних та культурних надбань.


Завдяки зусиллям державних структур та національно свідомих меценетів, 12 квітня 1994 р. Президент України Леонід Кравчук підписав указ № 158/94 «Про утворення Острозького колегіуму». «З метою відродження національних освітніх традицій та враховуючи історичну роль, яку відіграла Острозька школа – греко-слов’яно-латинська колегія для розвитку духовного життя суспільства» Президент України постановив «...утворити Острозький колегіум як спеціалізований навчальний заклад».
Однією з найбільш нагальних проблем, які постали перед керівництвом відродженої академії в перші роки її діяльності, стало повернення закладові його історичної назви та виведення на вищий рівень акредитації. Відтак, на підставі документальних джерел, у яких згадується про Острозьку академію як про вищий навчальний заклад, який існував з 1576 до 1636 pp. (зокрема заповіту Ельжбети-Гальшки княжни Острозької), 5 червня 1996 р. був оприлюднений указ президента Л.Д. Кучми № 402/96 «Про перейменування Острозького колегіуму в академію»: «З метою відновлення історичної назви Острозького закладу освіти постановляю: іменувати Острозький колегіум надалі Острозька академія». 22 січня 2000 р. вийшов указ Президента «Про перейменування Острозької академії в університет «Острозька академія».А указом від 30 жовтня 2000р. університету «Острозька академія» було надано статус національного. 
 ювілейна монета номіналом 5 гривень, випущена Національним банком України, присвячена першій українській школі вищого рівня — Острозькій академії

Національний університет "Острозька академія" нині  має взірцеву репутацію як в Україні, так і за її межами — діяльність Острозької академії в 1999 році було відзначено XXVII Міжнародним призом «За якість», що вручався в Парижі. 22 червня 2007 року на базі Острозької академії за участюПрезидента України було відкрито віртуальну наукову бібліотеку.
Бібліотека  всередині
У 2009 році Кабінет міністрів України надав Острозькій академії статус самоврядного дослідницького ВНЗ. Указом Президента України від 19 серпня 2009 року ректорові Національного університету «Острозька академія» професору Пасічнику Ігорю Демидовичу присвоєно звання Героя України за визначні особисті заслуги перед Україною у збереженні та примноженні національної освітянської спадщини.


21 жовтня 2010 року Острозька академія була прийнята асоційованим членом Європейської асоціації університетів, а 7 грудня 2014 року НаУОА став співзасновником Східноєвропейської мережі університетів.
Пам'ятник першому спудею Східної Європи на території університету
Університет постійно відвідують видатні діячі сучасності, зокрема візити до Острозької академії здійснили Президенти України Віктор Ющенко, Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Петро Порошенко, Прем'єр-Міністр України Арсеній Яценюк , посол Польщі в Україні Яцек Ключковський, письменники та поети — Сергій Жадан, Любко Дереш, брати Капранови, літературне угруповання Бу-Ба-Бу.

Цей ВНЗ  у 2006 р. закінчила і я, Алінка-Ladybird ;-)


До участі у завданні приймаються роботи навчальної (шкільної) тематики, виконані у будь-якій рукодільній техніці:
- різні дрібнички, що допомагають дітям чи студентам  у освітньому процесі: пенали, обкладинки, розклади уроків, підставки під ручки і т.д.;
- розвиваючі іграшки для малюків;
- роботи до Дня знань та Дня Вчителя (відповідний надпис чи шкільна атрибутика обов"язкові!);
- осінні листівки.


Роботи команди дизайнерів:

Помічниця студентам, учням чи  педагогам - підставка під канцелярські речі - дерев"яна заготовка, розфарбована акриловими фарбами:

Наталія Міщенко
Затишний Magic Box для вчительки:

Тріо осінніх листівок для улюблених викладачів:



Didideira 
Надихнувшись завданням я створила листівочку для школярика):



Martinka74 
Я зробила дві баночки - підставки для всяких потрібних речей для моїх школярок)






Спонсорами завдання виступають:


"Фабрика декору" - вітчизняний виробник спреїв, фарб  та інших матеріалів для творчості, який подарує одному з переможців сертифікат на суму 100 грн. на покупку товару у магазині!



А також будуть призи від:
 вітчизняного виробника чіпборду "ScrapBox"


Вітчизняного виробника товарів для творчості "Бумага-Марака":

Чекаємо на ваші роботи до 21 вересня включно:




2 коментарі:

  1. Очень интересная статья!! Я прям утонула в ней). Спасибо, девочки!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :) Приємно, що сподобалоася стаття) Ще є час додати роботу ;-)

      Видалити