01 листопада 2012

Завдання № 68. Вінтажна листівка до новорічних свят

   Доброго дня, любі читачі. сьогодні пропонуємо вам розпочати готувати листівки до зимових свят.  Або продовжити для тих, хто вже почав готуватись.
Давайте, для початку, розберемось, що таке новорічні та різдвяні листівки і як вони виникли.

   Прародителькою різдвяної листівки часто називають середньовічні гравюри із зображенням християнських мотивів. Їх продавали церковні служителі та паломники за досить високою ціною, такими гравюрами прикрашали будинки і вручали родичам і друзям на Великдень і Різдво. Через деякий час на гравюрах стали малювати самі різні картинки і їх почали використовувати як запрошення на різні урочистості. 
   Чимось нагадують новорічні листівки і своєрідні візитні картки, які більше тисячі років тому жителі Китаю відправляли тим, кого не змогли відвідати на свято. На цих картках не було малюнка, вони були червоного кольору і на них писали добрі побажання. 
   Все ж вважається, що звичай дарувати на Різдво листівки виник в Англії. Першу новорічну листівку створив англійський художник Добсон у 1794 р. Він зобразив на ній засніжений зимовий ліс і щасливу сім'ю біля ялинки. А перше новорічне привітання поштою відправив англієць Генрі Коул в 1843 р. І саме він попросив свого друга Джона Герслі намалювати новорічну листівку. Його малюнок, зимовий пейзаж, був використаний як зразок різдвяної листівки, і з нього надрукували першу партію листівок. 

   З Англії новорічні листівки прийшли і до Росії. У нашу країну привозили готові листівки без напису, поздоровлення писали каліграфи, тому така листівка коштувала чималі гроші. 
   У 1874 р. був заснований Всесвітній поштовий союз, який встановив міжнародний стандартний розмір листівки 9x14 см. Більшість держав орієнтувалися на цю вимогу, в Росії ж листівки стали справжнім витвором мистецтва, а мистецтво, як відомо не знає чітких меж. Вони стали прекрасною прикрасою інтер'єру, їх оформляли як картини, колекціонували, вклеювали в знамениті альбоми. Можна сміливо сказати, що листівки дореволюційної Росії були нічим не гірші вишуканих сучасних: їх прикрашали засушеними квітами, бісером, блискітками з борної кислоти, які виглядали як справжній сніг, і навіть ароматизували. Серед сюжетів різдвяних листівок переважали зображення старих російських ворожіння та обрядів, безкраї хвойні ліси і засніжені селянські хатинки, золотоглаві церкви, Дід Мороз і Снігуронька на лихий трійці коней, веселі дітлахи, які грають у сніжки і виліплює сніговика, звичайно ж, прекрасні ангели. В якості зображень для листівок часто використовували картини відомих російських художників Льва Бакста і Олександра Бенуа. На думку деяких істориків, творцем першої російської новорічної листівки був великий художник Микола Каразін. 
   Жовтнева революція, на жаль, зруйнувала вже остаточно сформовану  традицію дарувати новорічні та різдвяні листівки і наряджати в будинках ялинки. Були заборонені навіть будь-які згадки про улюблені зимові свята.
    А в роки Великої Вітчизняної війни традиція новорічних листівок стала відроджуватися. Так, в грудні 1941 р. видавництво «Мистецтво» випустило спеціальні листівки для посилки на фронт. Новорічні листівки цього періоду допомагали воїнам та їхнім сім'ям вірити в перемогу, об'єднували людей, адже замість звичайних побажань писали такі написи: «Новорічний привіт героїчним захисникам Батьківщини!», «З Новим роком, товариші бійці, командири і політпрацівники! В ім'я Батьківщини вперед, на повний розгром ворога! ». Художники працювали тільки з двома кольорами - червоним і чорним, щоб прискорити процес друку, і, природно, переважали зображення військової тематики: нова зброя і навіть портрети героїв: Чапаєва, Котовського. 
    У 1945 р. російські військовослужбовці, які перебувають на території звільненої Європи, стали відправляти в нашу країну красиві імпортні новорічні листівки, і так почався новий етап у розвитку вітчизняної різдвяної листівки. 
   1960-і роки - справжній розквіт новорічної листівки. Поряд зі звичними мотивами, стали з'являтися сучасні сюжети на тему освоєння космосу, розвитку технік. Наприклад, Дід Мороз віз свої подарунки на літаку або космічній ракеті. Саме тоді на листівках почали зображати кремлівські куранти і радісні сім'ї, що зустрічають Новий рік на Красній площі. 
    В наш час можна знайти найрізноманітніші новорічні та різдвяні листівки: виконані в стилі ретро та музичні, зроблені у відповідності зі східним календарем. Всі вони чудово оформлені, вже написані добрі побажання ... Важливо тільки не забути відправити вітальну листівку , як в старі добрі часи, поштою, з невеликим подарунком - тим, хто Вам дорогий.
                                                                                                         Джерело: http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-11987/    © Shkolazhizni.ru

    Наше завдання пов"язане зі старими листівками та новорічними картинками. А саме, потрібно зробити вінтажну листівку, новорічну, різдвяну, або до дня Св. Миколая. Використавши для цього вінтажну картинку або листівку. Роботи приймаються до 30 листопада.
   Якщо у вас немає таких картинок, можете використати картинки з підбірки, яку ми підготували для вас. Її можна переглянути тут, або скачати тут.
   Для вашого натхнення тепер щочетверга ми піблікуватимемо нові підбірки новорічних та різдвяних картинок.

І за традицією, роботи наших дизайнерів.










15 коментарів:

  1. Яке гарне завдання і чудові листівки дизайнерів!!

    ВідповістиВидалити
  2. Задание супер! Очень люблю винтаж! Спасибо за вдохновение от ДК! Прекрасные работы!

    ВідповістиВидалити
  3. Дорогие мастерицы, пожалуйста, читайте внимательно условия задания. Обязательно должна быть винтажная картинка.

    ВідповістиВидалити
  4. Исправляюсь))) Вы меня все таки вдохновили на винтажную открытку и с картинкой!! Спасибо!!

    ВідповістиВидалити
  5. Очень рады ))) Спасибо, что творите с нами )))

    ВідповістиВидалити
  6. девочки, завтра (30-го) еще принимаются работы? я не успела сегодня зафоткать открытку :(

    ВідповістиВидалити
  7. Девочки, у меня картинка из винтажной коллекции бумаги. Или обязательно нужно распечатанную?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Картинка должна отображать прошедшую эпоху. Это может быть рисунок или фото,но должно быть видно, что они сделаны давно. Фоновый рисунок с бумаги не подходит. Извините.

      Видалити