12 вересня 2012

Готуємо з Марія: Історія... одного шоколатьє.


Шоколад. Хто не любить цього чудового продукту? Це не лише десерт. Цей чудовий витвір з какао-бобів можна використовувати в будь-яких стравах, як солодких так і солених. Але сьогодні ми поговоримо не про шоколад. Сьогодні я хочу вас познайомити з моїм улюбленим шоколатьє. Що значить це слово? Так називається шеф-кухар, який вдосконалює вироби з шоколаду, - шоколатьє. Таких кондитерів у світі є дуже багато, а раз в рік між цими кондитерами влаштовують світові змагання, де вони показують свою майстерність у приготуванні маленьких цукерок, чи великих шоколадних скульптур. 




Сьогодні я вам розповім про одного з моїх кумирів, шоколатьє Жака Торреса (Jacques Torres).


Жака Торреса називають Пан Шоколад, оскільки його життя повністю пов'язане із цим кондитерським чудом. З перших же років шеф-кондитер Жак розвинув глибоку прив'язаність і пристрасть до шоколаду. Цей уродженець Франції осягнув американську мрію в 2000 році, відкривши свою першу шоколадну фабрику "Jacques Torres Chocolate" - DUMBO в Брукліні (Нью-Йорк). Жак був першим майстром шоколатьє, який почав робити свій шоколад з какао-бобів.  


Історія Жака починається в Бандолi (Франція). У цьому невеличкому містечку  в південному регіоні Провансу і народився Жак. З раннього віку він мріяв зробити кар’єру в кулінарії саме через свою велику любов до їжі і велике бажання робити людей щасливими. Незважаючи на відсутність серйозної попередньої підготовки (він лише 3 роки був помічником кондитера в ресторані), Жак вважав, що був майстром своєї справи, а в 1980 році влаштувався на роботу в "Michelin", двозірковий ресторан в готелі Негреско, до шеф-кухаря Жака Максиміна. Ці відносини, які тривали аж 8 років, започаткували велику кар’єру  і подорожі по всій земній кулі.

Бандоль, Франція
У 1988 році Жак ризикнув усім і поїхав до США працювати шеф-кондитером для "Ritz Carlton".  У 1989 році легендарний Sirio Maccioni запросив Жака працювати в найвідоміший ресторан в Нью-Йорку, "Le Cirque". За 11 років праці в знаменитому ресторані Жак готував десерти навіть для президентів, королів і знаменитостей.

Десерт в "Le Cirque"
Окрім того, за час роботи в "Le Cirque", Жак записав 52 епізоди телевізійного шоу "Десертний цирк із Жаком Торресом" і випустив дві книги:  "Десертний цирк: надзвичайні десерти, які ви можете зробити вдома" (William Morrow) та "Десертний цирк удома" (William Morrow). Першу книгу було номіновано на премію Джеймса Берда в 1999 році. Третя куховарська книга Жака "Рік у шоколаді" (Stewart, Таборі і Chang) вийшла друком у 2008 році.

Обкладинка книжки "Десертний цирк удома"
Як вже згадувалось, у 2000 році Жак відкрив свій перший ресторан - DUMBO (Дамбо) в Брукліні.  В його крамницях-ресторанчиках можна купити різноманітні шоколадні вироби.



З 2000-го року він також зняв серію телепередач "Шоколад з Жаком Торресом", на каналі Food Network, які тривали протягом трьох років.  Він продовжує брати участь у кулінарних подіях світу, його запрошують на різні телевізійні шоу. Крім того, Жак з гордістю обіймає посаду декана факультету Кондитерського мистецтва в Інституті Французької Кулінарії в Нью-Йорку.

Жак вчить майстерності
Це один з моїх улюблених шеф-кухарів світу, і моя мрія, яка залишається нездійсненною, потрапити в цей інститут і пройти курс кулінарного мистецтва в такого вчителя. Мій чоловік познайомився з Жаком кілька років тому, і Жак подарував нам дві шоколадні фігурки. Їх смак особливий, чи може це мені так здалося? Ось такими двома фігурками ми поласували всією сім'єю.


Щоб передати вам своє захоплення цим майстром ще більше, запрошую вас переглянути відео, де Жак вчить готувати легкий шоколадний мус і креативно подавати його в гарних шоколадних мисочках.


Натхнення вам!!!!

Статтю підготувала Maria

1 коментар: