15 лютого 2017

Завдання: "Українські художники", Білокур" (ОЕ - не менше 2х видів квітів)

Всім привіт!
Сьогодні 15 лютого, а отже час виходу нового завдання в рубриці "Українські художники".
І ми пропонуємо вам надихнутись чудовими квітковими роботами Катерини Білокур!

Талант здобувається великою любов'ю (с) 
Катерина Білокур

Ім'я Катерини Білокур, самобутньої художниці з народу, яка в своїх чудових полотнах втілила невмирущу красу живописної української природи, назавжди вписалося в історію народного мистецтва.
Катерина Білокур як художниця могла б органічно існувати зі своїми картинами у будь-яку епоху. Ніколи не ходила до школи, ніде не вчилася малярству. В загубленому серед левад селі Богданівці (нині Київська обл.) вона провела усе життя, свідомо витративши його на те, щоб її, сільську жінку-самоуку, просто визнали за художницю.
Час, в який жила ця людина, зовсім не був лагідним до неї — роки її життя: 1900-1961, — але в своїх картинах вона ніби знаходить притулок від тих бурхливих подій, що вирували в Україні на початку та в середині ХХст.

На шматку доморобного полотна вуглиною або саморобним пензликом, тонким, як голочка (декілька тхорячих волосин, прикручених до гілочки), спочатку рослинними, а потім олійними фарбами Катерина Білокур вперто сама себе вчила живопису, за моделі обравши квіти. Вона відрізнялась від свого сільського оточення, була самотньою мрійницею, ніколи не мала своєї сім'ї, дітей; прожила «чужою» усім звичним для людської долі радощам та негодам, бо мала свої, заховані від сторонніх очей.
Розкривають натуру цієї жінки її картини та листи, які писала до друзів та знайомих. Картини справляють незвичне враження — в них є відчуття льоту. Може тому, що не мала ніякої школи, то була вільна в своїх фантазіях та манері втілення їх на полотні.
Особливо характерними для Катерини Білокур є великі композиції без визначеного сюжету. Квіти — за поодинокими випадками — єдині мешканці її полотен, їх зображення — за межами класичного натюрморту чи пейзажу. Художниця старанно копіює рослини з натури і водночас інтерпретує по-своєму світ, в якому вони мусять існувати. Вона ніби аранжує стани природи — присмерки, світання, спекотний полудень.
«Квіти за тином» (1935 р.) — барвиста хвиля з рослин, яку ледь стримує огорожа. Те, як вона укладає, гармонізує квіти на полотні, нагадує музику чи віршування — рослини ніби римуються, складаючись в пасма вогню або існують в замріяному ширянні.
У «Квітах та калині» (1940 р.) фон глибокого синього кольору, рослини наче потопають в вечірньому повітрі, нагадуючи келихи, наповнені присмерками.
«Польові квіти» (1940 р.) — левада під ранковим серпанком туману. Ця картина, як і багато інших її полотен, позбавлена перспективи реального пейзажу. Художниця накладає зображення ретельно виписаних рослин на багате відтінками, але неозначене тло — просто блакить, що ніби «дихає».
«Буйна» (1944-1947 рр.), «Декоративні квіти» (1945 р.) — це відчуття спеки, на хвилях якої «гойдаються» квіти, сонячного вітру, що ширяє полотном.
Музей володіє багатою колекцією картин цієї непересічної людини, яка на початку шляху до «святого малярства» працювала, приховуючи свої картини, наче гріх, але, перемігши долю, дійсно довела, що народжена бути художницею з ліричним і дуже індивідуальним даром.
Пабло Пікассо  порівнював Білокур із іншою представницею "наївного мистецтва" - Серафіною Луїз. Весь світ облітають його слова: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!"
Тим часом Катерина Білокур продовжує жити і працювати в Богданівці. Після відходу художниці у кращі світи в 1961 році у хаті Білокурів у Богданівці було створено Музей-садибу Катерини Білокур. Похована художниця у Богданівці. Автор надгробного пам'ятника - скульптор Іван Гончар. У Києві на честь Катерини Білокур названо вулицю.
Більше детально про життя та картини К.Білокур описано в цій статті.

Життя та творчість  Катерини Білокур надихнуло українського художника Володимира Слєпченка на створення портрета в притаманній тільки йому манері.
І сьогодні в нашій пам’яті історія життя і творчості Катерини Білокур – це найчистіша пісня серед тих пісень, які витворив наш народ упродовж багатьох віків свого волевиявлення. Воістину народна – в творчості, думках, покликанні, стверджуванні й світовій шанобливості до її Таланту.
______________

♥ необхідно зробити будь-яку рукодільну роботу з ОЕ - не менше 2х видів квітів;
♥ написати пост (блог чи інша соцмережа), я якому має бути активне посилання на наш блог та банер завдання;
♥ додатись в лінки до 15 березня;
♥ за результатами завдання ми розіграємо призи від спонсорів та обиремо ЗД;
♥ звернутися за призом на протязі 2-х тижнів від дня публікаці результатів завдання.
Натхненні роботи нашої дизайн команди:

Флокса (Марина)
Надихнувшись квітучими картинаи Білокур, я роздрукувала картинку з букетом польових квітів і зробила листівочку. Тему з кантрі-букетом підтримала деревянною структурою, мереживною серветкою та сізаллю.
У мене використано такі квіти: в букеті -дзвіночки, флокси, анемони; троянди та фіолетова фантазійна квітка.
Oscar
В мене окрім темно-синьої квітки є квітковий принт на тканині, квітки-гудзики та чіпборд-гілочка з квітами від ScrapBox
Freedom
За завданням у мене вийшла листівочка, в якій кілька видів об'ємних квітів: троянди, ромашки, айстри, а так само плоскі квіти і квіти на картинці.
Квіти - моя особлива любов, жодна моя робота не обходиться без квітів. Тому це завдання мене надихнуло  на створення ніжного квіткового тегу для хорошої дівчини, творчістю якої я захоплююсь. Я поєднала троянди і піони, які я обожнюю.

Роботи моєї тезки надихнули мене на дуже квітучий тег. Яскрава насичена палітра та різноманітні квіточки закликають весну у гості! Тут і об'ємні квітки і пласкі, чіпбордова ажурна квітка та стилізовані троянди у трафареті від WOODchic.

Сподіваємось, що призи від наших спонсорів спонукатимуть вас до активної творчості!

Запрошені дизайнери гарантовано отримують приз від нашого спонсора.
(Умовою є лише використання отриманих матеріалів при виготовленні роботи для нашого наступного завдання ;))
А решту призів ми розіграємо серед усіх інших учасників за допомогою Randomus.

Виробник штампів для скрапбукінгу - Cherrylana designs дарує
сертифікат на 100 грн
 Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю
сертифікат на 100 грн

Виробник чіпборду - ScrapBox дарує переможцю
СЕРТИФІКАТ НА 70 грн

_____________________

-ЗАВДАННЯ РУКОДІЛЬНЕ -
Чекаємо на ваші роботи до 15.03.2017 року.





2 коментарі:

  1. Дівчатка ви неймовірні!!! Як приємно що згадали про цю талановиту художницю! Ще з школи захоплююсь її творчістю...Дуже хочу долучитись до вашого завдання))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Аню, чекатимемо з нетерпінням твої роботи в завданні! Дуже тішить, що Білокур має таких відданих прихильників)

      Видалити