середа, 5 вересня 2012 р.

Картопля - другий хліб

Статтю підготувала наш дизайнер - Катя.

Вже вересень, осінь. І у всіх настає період, скажімо навіть, сезон копання картоплі. Мої дітки дуже люблять картоплю. І з неї  можна зробити різноманітні страви, як і вишукані, які готуються досить довго, так і простенькі, які можна приготувати за 20-25 хвилин. Тому хочу поділитись з вами кількома рецептами з картоплею.
Картопляні оладки
Вам знадобиться:
 1 кг. картоплі,
 100 гр. шинки,                                                                            
 2 цибулини,
 1 яйце,
 2-3 ст. ложки борошна,
 200 гр. жиру,
 сіль.

Спосіб приготування:
 Очистіть цибулю і картоплю і натріть їх на дрібній тертці. Шинку наріжте дрібними кубиками. Змішайте шинку з цибулею та картоплею, додайте яйце, борошно, сіль і ретельно перемішайте картопляне тісто. Розігрійте сковороду і змастіть її жиром (можна замінити на олію). Викладайте оладки столовою ложкою на сковороду і обсмажуйте до золотистої скоринки з обох сторін. Подавайте картопляні оладки зі сметаною.

Рецепт фаршированогї картоплі
Вам знадобиться:
 картопля середнього розміру - 6 штук
 велика цибулина - 1 штука
 часник - 1 зубчик
 м'ясний фарш - 350 грам                                             
 яйця - 2 штуки
 сіль
 перець
 жир
 панірувальні сухарі

Спосіб приготування:
 Почистіть картоплю, видаліть середину  за допомогою свердла для овочів.
 Потім дрібно наріжте цибулю, обсмажте її в жирі, додайте у фарш, змішайте з перцем, сіллю, яйцем, порубаним часником.
 Начините картоплю получившимся фаршем, умочіть її в збите яйце і обваляйте в паніровці.
 Розтопіть в глибокій сковорідці жир і викладіть картоплини. Смажте їх на слабкому вогні, накривши кришкою.
 До фаршированої картоплі можна подавати овочеве рагу, тушковану цвітну капусту або салат зі свіжої капусти з морквою та цибулею.

Картопляний шніцель
Вам знадобиться:
 картопля - 8 шт.
 олія - 5 ст. л.
 гірчиця, сіль - за смаком.
для тіста:
 борошно - 1 склянка                                                     
 пиво світле - пів-склянки
 олія - 1 ст. л.
 яйце (білок) - 1 шт.
 сіль - за смаком

Спосіб приготування:
 З пива, борошна, олії, солі і яєць приготувати тісто, дати йому підійти 30 хв, потім додати збитий білок. Картоплю відварити в мундирі, остудити, очистити і нарізати скибочками завтовшки 0.5 см. Потім з обох сторін обмазати їх гірчицею, посолити і занурити в тісто. Смажити на розігрітому жирі, поки обидві сторони не стануть коричневими.
 Подати гарячим зі сметаною, чи грибним соусом, або як гарнір до м'яса і риби.

Картопля, запечена з сиром
Вам знадобиться:
 картопля - 8 шт.
 вершкове масло - 2 ст. л.              
 тертий сир - 4 ст.л.
 перець, сіль - за смаком.                            

Спосіб приготування:
 Картоплю очистити, вимити і зробити кілька прорізів так, щоб скибочки трималися разом. Форму змастити маслом і покласти туди картоплю, посолити, поперчити, на кожну картоплю покласти шматочок масла і посипати сиром і запікати в добре розігрітій духовці. Запечену, золотисто-коричневу картоплю подавати з м'ясом або смаженою рибою.


Картопля, шпигована салом
Вам знадобиться:
 картопля - 8 шт.
 шпік - 120 г                                                                                           
 масло вершкове (олія) - 4 ст. л.
 зелень, сіль - за смаком.                                                        

Спосіб приготування:
 Картоплю очистити, промити, ножем в картоплі зробити заглиблення, в яке вкласти брусочки шпіку, і обсмажити на сковороді до утворення рум'яної скоринки. Обсмажену картоплю довести до готовності в духовці і подати на блюді, посипавши подрібненою зеленню.




Картопляна запіканка з м'ясом
Вам знадобиться:
 1 кілограм картоплі
 6 яєць
 1 чайної ложки мускатного горіха
 чорний мелений перець
 сіль
Для начинки:                                                            
 2 головки цибулі
 750 грам меленої яловичини
 100 грам мигдалю
 1 яйце
 перець
 сіль

Спосіб приготування:
 Картоплю промиваємо і відварюємо. Потім остуджуємо, чистимо і робимо пюре. Додаємо сіль, мускат, перець. Яйця відварюємо, чистимо й нарізаємо шматочками. Додаємо в картоплю. Все добре перемішуємо. На сковороді обсмажуємо цибулю, порізану півкільцями. Як цибуля буде золотистого кольору додаємо м'ясо і обсмажуємо майже до повної готовності. Додаємо мускат та мигдаль. Всю суміш обсмажуємо ще 15 хвилин. Знімаємо з вогню і додаємо перець, сіль. Вливаємо сире яйце і все добре перемішуємо. На деко викладаємо половину картопляної суміші. Потім приготовану начинку і поверх решту картопляної суміші. Запікаємо все в духовці близько 45 хвилин.
 Смачного вам!

3 коментарі:

  1. Обожнюю картопельку,дякую за такі різноманітні рецептики!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Ммм.. смачненько. Більшість рецептиків - мої найулюбленіші ))

    ВідповістиВидалити
  3. Ммм, нямка!))) Дуже смачна стаття, дякую, Катя!!

    ВідповістиВидалити