пʼятниця, 25 листопада 2011 р.

Готуємо з Maria: Пиріг "Лускунчик" і трохи про День Подяки



Рада вас знову вітати, ще й у такий особливий для Сполучених Штатів день. Сьогодні вся Америка св’яткує День Подяки. 
Перша так звана Вечеря Подяки відбулась у 1627 році, коли піліґрими з Плімусу, заблукавши, заплили своїм кораблем  Мейфловер у район, названий Нова Англія, сьогодні - це штат Масачусетс. Приїхали вони із запасом їжі лишень на декілька місяців, і коли вдарили морози, частина піліґримів вирішила зимувати на кораблі, а частина – на суші. Оскільки це була зовсім чужа земля, бідні євреопейці не знали, що можна їсти, а що ні, тому старались користуватись лишень своїми запасами, котрих таки на довго не вистачило. Вони змогли протриматись рік. Наступного року перебування в Америці їх застала холодна і жорстока зима.



Однак їм дуже поталанило, бо саме в тих краях жило плем’я індіанців Вампаноґ, і один з індіанців розмовляв англійською. Так сталось, що він колись потрапив у полон і його завезли в Англію, де він і навчився мови, а потім втік назад на свої терени. Племена Вампаног поділилися з поселенцями Плімусу (таку назву дали новому містечку прибульці) своїм осіннім урожаєм. Ні, це не була традиційна індичка, вона стала традицією завдяки президентові Лінкольну під час Громадянської війни в США. Перша вечеря складалася з таких страв як риба, кукурудза, солодка картопля і, можливо, дика качка. Ніяких солодощів не було. Єдиним підсолоджувачем, який знали індіанці, був кленовий сироп (сьогодні найкращий кленовий сироп можна знайти в штаті Мейн або в Канаді. Раджу! Класна штука!)


Меню на день Подяки має бути насичене різними ситними стравами, такими як м`ята бараболя, печена індичка, соус з журавлини, зелена стручкова фасоля, страви з  кабачків і солодкої картоплі, а також страви з гарбуза. На десерт подають різні пироги. Саме пиріг став атрибутом Америки і навіть є вислів: “такий американець як яблучний пиріг”, тобто, як кажуть українці, американець зі шкіри й костей.  Отож давайте приготуємо сьогодні пиріг, без якого Америку важко уявити, хоча за цей пиріг треба дякувати поселенцям не з Данії, чи Англії, а з Франції. Так, саме вишукані французи, які приїхали в штат Луізіана, придумали цей пиріг, і ім’я йому Лускунчик, або “Пікен Пай” (Pecan Pie) англійською мовою.  За цей чудовий французький витвір нам також треба подякувати індіанцям, які пригостили французів штату Ліузіана горішками пекан.

Традиційний пиріг з горіхами пекан готується з кукурудзяним сиропом і бурбонським віскі. У мене не було віскі, і я використала французький коньяк.  Хоч трошки чогось французького. Додам лишень що сьогодні  пиріг зник з такою швидкістю, що годі було й чекати. 


Перепис:  


2 скл борошна (240гр)
200 гр масла або смальцю (традиційно має бути на смальці)
5-6 ст.л. холодної води
1 ч.л. солі.

У великій мисці треба змішати борошно, сіль і посікти масло. Дуже важливо не місити цього тіста руками. Якщо у вас є кухонний комбайн, то скористайтеся ним для приготування тіста. 





Після того, як посікли жир, в борошно треба поступово додати по одній ложці холодну воду. Не додавати всю воду одразу, бо тісто може зробитися гливке, а воно повинно бути хрумким. Як тільки бачите, що формується тісто, а його треба і надалі вимішувати вилкою або комбайном, рукою зберіть все в кульку.
Кульку тіста можна розділити на дві і використати на два невеличкі пироги, а можна розвалкувати і зробити один великий пиріг, що я і зробила.
Всередину пирога викласти гарно рядами горіхи. Якщо у вас таких вишуканих горіхів як пекан немає, то їх можна замінити грецькими горіхами і арахісом.
Залити горіхи начинкою і випікати в духовці, розігрітій до 180 градусів цельсія, 35 хвилин.

Начинку-заливку приготувати так:

1 скл кукурудзяного сиропу
60 грам масла
50 грам цукру
3 яйця
1 ст. л. Ванільної есенції
1 ст. л. Бурбону

У невеликому банячку нагріти сироп, цукор і масло, щоб розпустився цукор і розтопилось масло, але не кип’ятити. Знаяти з вогню і додати ваніль, бурбон і вилкою вбити яйця. Тільки треба вважати, щоб яйця не зварились, тому я б радила додати трошки гарячої маси в збиті яйця, це їх підігріє, а тоді вже все вилити в баняк і гарно перемішати.
Залити горішки і випікати пиріг


Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар