06 серпня 2011

Смачна десятка - 10 найкращих фільмів, у яких задіяна кухня

Кіно про їжу вже давно час винести в окремий жанр. Стрічок, де їжа представлена в своєму найвищому, найпоетичнішому значенні - як філософія, як таїнство, як магія - дедалі більшає. Приготована майстерними руками, з любов'ю і навіть з дещицею чаклунства вона набуває дивовижної кінодостовірності. Сьогодні я вирішила  зробити своєрідний огляд - 10 найкращих фільмів про їжу в історії кіно. В ньому багато букв, і багато смачної різноманітної їжі - французької, китайської, італійської, японської, мексиканської. Готові до довгої кулінарної подорожі? Тоді поїхали!
1. Їсти, пити, чоловік, жінка

Ідея: Кулінарне мистецтво як філософія світу 

Англійська назва: Eat Drink Man Woman; 

Тайваньська назва: Yin shi nan nu 

Режисер: Енг Лі, 1995 рік. 

Кухня: китайська
Під першим пунктом - гонконзька романтична комедійна драма для сімейного перегляду тайванського режисера Енга Лі, в кінобагажі якого "Тигр що крадеться...", "Горбата гора" та інші відомі проекти. "Істи, пити, чоловік, жінка" - проста, тепла, домашня стрічка про цілий світ, який легко поміщається в чотири слова "їсти", "пити", "чоловік" і "жінка". Фільм має чітко виражений глибинний, дуже неспішний ритм, властивий більшості східних стрічок-притч. Енг Лі розповідає прості історії, але робить це невдивовижу тонко. Для того аби показати, як у життя кожного з членів сім'ї поступово приходить любов, режисер не використовує жодного класичного прийому мелодрами, тут нема душевних діалогів, ні слізливих ситуацій, тільки середньостатистичні тайванські будні. А також добре приготована китайська їжа. І її тут таки багатенько.


2. Джулі і Джулія

Ідея: Кулінарне мистецтво як спосіб самореалізації 

Англійська назва Julie & Julia 

Режисер: Нора Ефрон, 2009 рік. 

Кухня: Французька

На другій позиції стрічка, яка щойно вийшла на українські екрани і одразу ж зайняла своє поважне місце в списку найкращих. "Джулі і Джулія" - справжня кулінарна феєрія, свято для гурманів і тих, хто просто любить поїсти, корисний збірник порад для початківців і добрий натхненник для всіх інших. Навіть ті, хто раніше близько до плити не підходив, вірогідно переглянуть своє ставлення до кулінарного мистецтва, оскільки, як свідчить фільм, приготування їжі може стати справжнім святом, якщо до нього правильно поставитися. Звичайно мова тут йде не лише про їду.  Нора Ефрон - визнаний класик голівудського романтичного кіно, завжди знімає багатопланові фільми, незважаючи на легкість і банальність обраного жанру. Саме з її рук ми отримали такі теплі й сонячні фільми як "Ті що не сплять в Сієтлі", "Вам лист", "Коли Гаррі зустрів Саллі". "Джулі і Джулія" - теж мелодрама і вона, звісно, перш за все про кохання. Але ще й про віру в свої сили і бажання змінити життя на краще.

3. "Чарівна Марта" і "Смак життя"
Під третім пунктом одразу дві стрічки: німецький оригінал та його американський рімейк.
Чарівна Марта (Bella Martha), 2001 рік  Кухня: Французька й італійська  Ідея: Кулінарне мистецтво як порятунок від самотності
"Чарівна Марта", німецька стрічка, що завоювала 14 кінонагород і 9 номінацій на різноманітних міжнародних кінофестивалях, надзвичайно рідкісний випадок дуже якісної мелодрами. Так, саме мелодрами, без жодних претензій на щось більше, але направду дуже точно і безпомилково знятої, змонтованої і зіграної.

Смак життя (No reservation), 2005 рік  Французька й італійська кухня  Ідея: Кулінарне мистецтво як порятунок від самотності
Загалом, якщо співставити ці два майже ідентичні за сюжетними подробицями фільми, "Чарівну Марту" та "Смак життя" вони таки різняться, як зазвичай відрізняється американське кіно від європейського. Американське в даному випадку не те, щоб гірше, а просто згламурене і перетворене на казку. Немов узяли стрічку, запахли її у Фотошоп і обробили у найкращих традиціях фотожаби - звичайна гамбурзька квартирка в мить перетворилася в нью-йоркські апартаменти, не дуже відома німецька актриса Мартіна Гедек - в кінозірку Кетрін Зету-Джонс, а сама історія втратила життєвість і стала схожа на прекрасну казку в дусі Діснея - чарівна, весела, дуже прийнятна для перегляду, але далека від реальності. Все, що залишилося на тому ж високому рівні - це їжа. І там, і там її майстерне приготування неможливо споглядати без напруги у шлунку і якоїсь смачної закуски під боком.
  
4. Кухарське кунг-фу

Ідея: Кулінарне мистецтво як кунг-фу 

Англійська назва: Kung Fu Chef; 

Китайська назва: Gong fu chu shen 

Режисер: Він Кін Їп, 2009 рік. 

Кухня: китайська
Під четвертим пунктом знову китайська кухня. Так вже склалося, що на Сході добре знають як знімати їжу в кіно. "Кухарське кунг-фу" - китайський кулінарний бойовик-комедія про традиції і древні таємниці китайської кухні. Надзвичайно багато хороших зйомок смачної китайської їжі та складного процесу її приготування, тому на голодний шлунок дивитися категорично не рекомендується! Оті всі качки по-пекінськи, різноманітна риба та морепродукти, складні китайські супи, імпровізовані соуси та запечені м'яса прямо-таки пахнуть з кадру так, що до перегляду обов'язково запасіться чимось їстівним і смачним, щоб не вдавитися слиною і не впасти трупом прямо перед телевізором. І звісно оця уся кулінарія міцно зав'язана на старому доброму кунг-фу, бо ж ми з вами знаємо - кожний правильний китайський кухар має вміти битися так само добре, як готувати. І навпаки. Кулінарії тут звісно більше, ніж справжнього бойовика, але бійки трапляються часом дуже симпатичні (в дусі Джекі Чана, коли в хід іде все, що під рукою). А під рукою тут повно всього, огірки, баклажани, величенькі китайські білі редьки, і звісно ж добре пружне тісто під китайську лапшу, яким, якщо його замісити по всім правилам, добряче можна набити пику всім нехорошим китайцям.

5. Рататуй

Ідея: Кулінарне мистецтво як покликання і доля 

Французька назва: Ratatouille; 

Виробник: Pixar 2007 рік. 

Кухня: французька
Під п'ятим пунктом - добре знаний всіма оскароносний піксарівський мультфільм "Рататуй" - про пацючка Ремі, геніального кухаря-самородка, який отримав доступ до кухні французького ресторану "Гюсто". Страви тут, звісно, анімовані, але це абсолютно не заважає їм бути переконливими і пахнути з кадру так само апетитно, як ніби вони справжні, що свідчить про надзвичайну професійність Pixar. Адже таку смачну й красиву їжу, щоб глядачеві одразу захотілося влізти в екран і з'їсти її, важко приготувати навіть у житті, що вже тут говорити про комп'ютерну анімацію. Процес роботи над мультфільмом розпочався у Парижі, де команда провела "дослідження" знаменитих ресторанів міста, поглинаючи апетитні страви і заглядаючи за куліси найкращих кухонь світу.

6. Рамен girl

Ідея: Кулінарне мистецтво як магія 

Англійська назва The Ramen Girl; 

Режисер: Роберт Алан Екерман, 2008 рік 

Кухня: японська
Стрічка з Бріттані Мерфі, про американку Еббі, що в пошуках свого місця в житті опинилася в Токіо. Після того, як її кидає бой-френд, Еббі вирішує повернутися в Америку, але перед самим від'їздом доля заносить її в маленьке рамен-кафе сімейного типу. Рамен суп - один зі стовпів традиційного японського фастфуду, за останні кілька десятиліть став практично всенародним культом. Жодна японська анімешка не обходиться без нього, хочете знати, що то за страва - спитайте у дітей, фанатів Наруто та мультів Міядзакі.

7. Як вода для шоколаду

Ідея: Кулінарне мистецтво як магія 

Англійська назва Like Water for Chokolate; 

Мексиканська назва Como agua para chocolate 

Режисер: Альфонсо Арау, 1992 рік 

Кухня: мексиканська
На сьомій позиції нашого переліку - екранізація надзвичайно смачного роману Лаури Есківель "Шоколад на крутому окропі". Роман написаний в найкращих традиціях магічного реалізму, а стрічка знята ще краще - в ній навіть трохи більше від атмосфери Маркеса, ніж від самої Есківель. Дуже чуттєва, повна прихованого бажання і магії драма. Фільм має з 20 різноманітних кінонагород і увійшов до десятки найкасовіших неамериканських стрічок, протримавшись в репертуарі кінотеатрів протягом півтора років, довше ніж величезна кількість американських блокбастерів.

8. Шоколад

Ідея: Кулінарне мистецтво як магія 

Англійська назва Chokolate; 

Режисер: Лассе Хельстрем, 2000 рік 

Кухня: Шоколадні таємниці ідіанців майя
На восьмій позиції - шоколадна фея Віанн у виконанні Жульєт Бінош та чудова індіанська магія бобів какао. У цій стрічці неймовірно багато шоколаду: шоколадні торти, шоколадне печиво, кури під шоколадним соусом, потоки розплавленого шоколаду, шоколадна вітрина, статуетки з шоколаду, білий шоколад, чорний шоколад, гарячий шоколад. Шоколад – як субстанція, що з'єднує сім'ї, шоколад, що їх розлучає, якщо вони нещасливі, шоколад, як афродизіак, шоколад, як символ нового, шоколад, як можливість забути про погане минуле. Сидите на дієті - борони вас Боже дивитися цей фільм.

9. Дрібка перцю

Ідея: Кулінарне мистецтво як Всесвіт 

Англійська назва A Touch of Spice; 

Режисер Тассос Булметіс, 2003 рік 

Кухня: константинопольська - гібрид грецької і турецької
Під дев'ятим пунктом - грецько-турецька драма Тассоса Булметіса про події 1955 року - останній по часу погром християнських греків в мусульманській Турції.Тема втраченої батьківщини, прихованого страху вигнанців тут тільки намічена ніби пунктиром, оскільки проект сумісний - грецько-турецький, отже надзвичайно складний, але тінь старих трагедій весь час стоїть десь за кадром. Зрештою історія проживання греків у Турції нараховувала дві з половиною тисячі років. З 1955 року їх там майже не залишилося. У фільмі константинопольська їжа, старовинні сімейні рецепти та фамільні кулінарні таємниці відіграють надзвичайно важливу роль. Ця дивна суміш грецьких і турецьких традицій є своєрідним символом, що не дає героям фільму забувати власне минуле. Тут дуже багато про спеції, навіть більше ніж про страви. Бо «в житті як і в їжі, завжди знайдеться місце прянощам»

10. Мінлива хмарність, часом фрикадельки

Ідея: Кулінарне мистецтво як бажання ощасливити світ 

Англійська назва: Cloudy with a Chance of Meatballs ; 

Виробник Sony pictures, 2009 рік. 

Кухня: американська
Абсолютно раблезіанський у всіх своїх образах і тому не стільки смачний, як більшою мірою шокуючий мультфільм про їжу з неба в черговий раз доводить нам, що Америка таки ступила на шлях війни з обжорством і надмірністю. Чітко прослідковується також основна соціальна ідея Рабле - про те, що могутні тенденції до достатку й всенародності - завжди "як дріжджі, підмішані до образів їжі; на цих дріжджах вони піднімаються, зростають, розпухають до надлишку і надмірності".
Не зрозуміло звісно, навіщо такі складні глибинні плани в дитячому мультфільмі, де мораль має бути прозора і легка, але загалом дітям її навряд чи видно, то й говорити тут нема про що. Що стосується якості і смачності намальованої їжі - то виконано все на надзвичайно високому рівні. Що власне і дозволяє нам включити "фрикадельки" у наш Топ 10 і ним же його й завершити. Фільм, де їжа балансує на тонкій межі "їжа-антиїжа" чудово символізує ту лінію, за якою саме час спинитися, аби випадково не почати зовсім інший хіт-парад, до прикладу "Топ 10 для тих, хто худне" - з безсмертним грінуеївським шедевром "Кухар, злодій, його дружина і її коханець", французькою чорною комедією "Делікатеси", "Великою жратвою" італійця Марко Феррері та американською драмою "Нація фастфуду". Але нині ми говорили про інше. 



Тому смачного вам, любі читачі і глядачі! Bon apetite! І хорошого перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар