15 березня 2017

Завдання: "Українські художники. Куїнджі" (ОЕ - пейзаж)

Всім привіт! 
Сьогодні 15 число, а отже настав час  нового завдання в рубриці "Українські художники".
І сьогодні ми будемо надихатись пейзажами Архипа Куїнджі.
Цей видатний український пейзажист грецького походження прославився ефек­тами освітлення, близькими до ілюзорності. Народився Архип Іванович у Маріуполі в сім’ї грека-шевця. Живопису навчався самостійно та під керівництвом Івана Айвазовского. Жив у Санкт-Петербурзі. Відвідував Англію, Францію, Бельгію, Німеччину. Для композицій Архипа Куїнджі характерні панорамність, декоративна звучність колориту, видовищність та певна театральність. Михайло Врубель вважав Куїнджі своїм учителем колориту. Історики мистецтва до учнів Куїнджі також відносять Миколу Реріха та Костянтина Богаєвського.
Колись Рєпін не побоявся назвати Куїнджі геніальним художником, новатором, який відкрив в пейзажному живописі цілу епоху, яка дала «початок новому виду мистецтва». І дійсно, творчість А. І. Куїнджі (1842-1910) – одна з найяскравіших сторінок українського мистецтва другої половини XIX століття. Він створив особливий тип романтичного пейзажу, заснованого на реалістичному сприйнятті світу, але перетвореного творчою індивідуальністю митця. Він ввібрав в себе атмосферу, світогляд, моральні критерії, народжені демократичною епохою. Акумулювавши в своїй творчості всю пам’ять попереднього розвитку пейзажного живопису, Куїнджі з властивою йому самобутньою неповторністю трансформував російський і європейський романтизм, досвід німецьких художників дюссельдорфської школи, французьких барбізонців, російський реалізм 1870-х років і все це ніби пофарбував власними відкриттями, проклав шлях ще більш новим пошукам.
Новаторство цього художника виявилося пов’язаним не тільки з чисто формальними сторонами живопису, але і з тим розумінням всеєдності світу і людини, яке ми починаємо з особливою загостреністю осмислювати саме зараз. Творчість Куїнджі – це дотик до величних містерій природи, до одвічних її таємниць, які він безпосередньо включає в своє мистецтво, де ми можемо побачити нашу землю в ранковому пробудженні, або залиту сонячним світлом, розплавлену від лютого західного сонця або занурену в темряву ночі; небо, зачаровує нескінченною безоднею, з плаваючими хмарами або засіяне зірками, – все це відкривається їм у повноті своєї величі.
Для композиційної побудови картин він часто вибирає високу точку зору, дає зіставлення великих колірних площин, йде від детального зображення предметного світу, зберігаючи при цьому відчуття живих струмів земного життя. Саме так ми сприймаємо його пейзажі «Степ», «Північ» або «Дніпро вранці» з їх спокійним, широким диханням. Природа, повна первозданної сили, вільна від втручання людини, постає і в серії гірських пейзажів, які Куїнджі почав писати з кінця 1880-х років.
З широким розльотом земного і небесного простору картини Куїнджі могли б залишати кілька відсторонене враження, не будь у них любовної уваги до живої плоті, що росте на землі: трав, квітів, дерев. Все це розмаїття земного життя передано вільним, живим, фактурним мазком і разом з тим пластичною узагальненою мовою.
Мальовнича стихія його картин народжує безліч емоційних станів. Відчуття «безнадійної безмежності» передають його пейзажі сумовитих осінніх рівнин, а вогняна лава західного неба викликає цілу бурю напружених емоцій і експресивних переживань. Елегійну поему про красу, ясність чистих і простих почуттів, одвічних, як саме життя, містить в собі одна із найбільш гармонійних картин Куїнджі «Нічне».


А тепер перейдемо до завдання: 
♥ необхідно зробити будь-яку рукодільну роботу з ОЕ - пейзаж;
♥ написати пост (блог чи інша соцмережа), в якому має бути активне посилання на наш блог та банер завдання;
♥ додатись в лінки до 15 квітня;
♥ за результатами завдання ми розіграємо призи від спонсорів та обиремо ЗД;
♥ звернутися за призом на протязі 2-х тижнів від дня публікаці результатів завдання.


Роботи Запрошеного дизайнера:

Зиму ще трохи видно на вулицях міста, але в повітрі вже давненько витає солодкуватий запах весни і паморочить наші голови. І нехай навіть сьогодні холодний і швидкий вітер пробирається під пальто, ми знаємо, що зовсім скоро тепле сонце пробудить все навколо, бо вже капає зі стріх і береза починає давати свій цілющий сік. Ось такий весняний пейзаж відображений в моїй роботі.
Використані матеріали: Набір штампів гілочки Метелик


Натхненні роботи нашої дизайн команди:

Лавандове натхнення може полонити вас не тільки влітку))
Блокнотик з лавандовими полями, безкраїм небом та метеликами.
У мене за завданням вийшла листівка про прихід весни. На картинці зображені засніжені гори, а з-під снігу звідусіль прокльовуються ніжні весняні квіточки.
А в мене морські пейзажі) Мабуть я вже мрію про літо і відпочинок)))
Мій пейзаж сьогодні пустельний, але і у палючій пустелі знайдеться місце ніжному коханню! Поєднала у листівці акварельний живопис по мокрому, вирубку та штамп-напис від Cherrylana designs.
А у мене зимовий пейзаж. Я зробила листівочку із шейкером , в якому пересипається "сніжок") У всьому винна погода,коли зранку сонце і тепло,а у вечері падає лапатий сніг. Це у Львові такий березень;) 

Сподіваємось, що призи від наших спонсорів спонукатимуть вас до активної творчості!

Запрошені дизайнери гарантовано отримують приз від нашого спонсора.
(Умовою є лише використання отриманих матеріалів при виготовленні роботи для нашого наступного завдання ;))
А решту призів ми розіграємо серед усіх інших учасників за допомогою Randomus.

Виробник штампів для скрапбукінгу - Cherrylana designs дарує
сертифікат на 100 грн
 Виробник чіпборду - творча студія Sкрапочка дарує переможцю
сертифікат на 100 грн
Виробник чіпборду - ScrapBox дарує переможцю
СЕРТИФІКАТ НА 70 грн
✰✰✰✰✰✰✰
-ЗАВДАННЯ РУКОДІЛЬНЕ -
Чекаємо на ваші роботи до 15.04.2016 року.
 






3 коментарі: