22 лютого 2015

Моя країна - завдання 6 - "Смачні" пам'ятники

Наша країна багата надзвичайної краси природою, визначними місцями та історичними пам"ятками, проте сьогодні ми поговоримо про незвичні пам"ятники в Україні, а саме - пам"ятники їжі.



Почнемо з найкласичнішої української страви - вареників :-)
Перший в Україні пам"ятник варенику встановелний у 2006 р. в м.Черкаси - скульптура козака Мамая, який їсть вареника. За його спиною - величезний вареник у вигляді півмісяця:
На жаль, в середині жовтня 2013 року цей пам"ятник демонтували і поки не відоме його нове місце розташування...

А от пам"ятник іншій українській страві - галушкам - відкрито 1 квітня 2006 року у Полтаві на вулиці Соборній, де він знаходиться і досі. Полтавський пам"ятник "Українській галушці" - символ сімейного благополуччя - це півтораметрова миска, наповнена до країв 12-ма галушками з ложкою:


Доповнює наше  меню -  пам"ятник деруну -  оригінальний пам'ятний знак на вшанування традиційної поліської страви деруни в місті Коростені на Житомирщині. Відкриття скульптурної композиції «Дерун» відбулося 19 вересня 2009 року. Пам'ятник являє собою макітру з дерунами, встановлену на постаменті з сірого і червоного граніту. Над макітрою у стилізованому духмяному випарі здіймається власне дерун. На постаменті виособлено стилізований традиційний рушник, на якому викарбувані віршовані слова посвяти:
Деруни, дерунята, дерунчики, Золотаві, духмяні, смачні, Слава Ваша, картопляного роду, Все сія на древлянській землі.
Вам так личить сметана і м'ясо І олія з цибулею теж, А підлива грибна запашная Неодмінно Вам чару додасть.
Деруни, дерунята, дерунчики, Золотаві, духм'яні, смачні, Ви окраса поліського столу, Страва на день і цілі віки !
16 грудня 2005 ркоу у м.Ніжин Чернігівської області, що славиться смачними соленими огірками, відкрито пам"ятник Ніжинському огірку.  Сам огірок, з граніту рідкісного для  України зеленого кольору, важить понад 50 кг:

А найбільший український виробник морозива навесні 2011 року у м.Житомир відкрив пам"ятник  цьому смачному холодному десерту:

У вересні 2013 р. в Україні з"явився пам"ятник пиву - у м.Бердичів Житомирської області. Пам'ятник виконаний з каменя у формі пивного келиха:

Окрім міцних напоїв, українці полюбляють пити... каву - в Ужгороді можна побачити  пам"ятник кавовій чашці:

А ще українці шанують дари природи, які їх годують у прямому і переносному значенні: Так, у 2009 р. на центральній площі м.Кам"янка-Дніпровська Запорізької області жителі  міста виразили подяку овочу-годувальнику і встановили 600 кг монумент "Слава помідору!", на вирощуванню якого спеціалізується весь район:

А на міській набережній Голої Пристані на Херсонщині "виріс" пам’ятник кавуну. Вага ягідки сягає близько 1,5 тонни:

Пам’ятник апельсину-рятівнику Одеси було встановлено на початку вересня 2004 року. За міською напівлегендарною історією у 1800 році Одеса залишилась без привілеїв, дарованих їй монаршими засновниками, тоді кмітливі містяни вирядили до столиці Петербурга делегацію на кількох підводах із екзотичними на той час фруктами — трьома тисячами апельсинів з Греції. Ці помаранчі були з подякою прийняті російським імператором Павлом I. До Одеси посланець Г. Раксоматі повернувся з рескриптом імператора про його благовоління та 250 тисячами карбованців золотом на будівництво порту і розвиток міста:

Перший в Україні пам"ятник чорниці відкрито у столиці чорниці – с. Гукливий на Закарпатті у 2010 р. Не дивно, адже карпатську чорницю недаремно вважають особливою. Екологічність регіону та унікальні природні умови – гарантія того, що кожна ягода набуває тут неповторного смаку та корисних властивостей, які обумовлені наявністю у чорниці багатьох незамінних речовин:

У 2000 році в м.Івано-Франківськ відкрито пам"ятник яйцю - як символ зародження нового життя. Проте після інциденту з киданням яйця у одного з кандидатів у президенти у 2004 році місцеві жителі надають йому нового значення ;-)

А в Сумах у 2010 році відкрили пам"ятник цукру - скульптура у вигляді шматочків цукру-рафінаду, висотою 2,4 м:
Текст взят из сайта: http://worldtrip.com.ua/ukraina/837-vkusnye-pamyatniki-v-ukraine
 Отже, ми пропонуємо вам, любі наші читачі, зробити роботу у будь-якій рукодільній техніці, використавши будь-яку з умов:
1. Створити роботу на тему "Кухня" (це можуть бути різні кухонні дрібнички (дощечки, кулінарні книги, скатертини і т.п.);
2. Створити роботу на будь-яку тему, з використанням ОЕ - фрукти/солодощі/їжа/напої


Робота запрошеного дизайнера Тетяни  artv157:
 Кухонні підвісочки для написання списків покупок.  Основа - пивний картон, обклеєний папером. Прикрасила квітами, ягідками, листочками та чайничками із чіпборду:
детальки:

Роботи команди дизайнерів:
Ladybird:
кулінарний блокнот, А5, 90 біло-рожевих аркушів:





Вишневий Цвіт:
Кулінарний блокнот для ... чоловіка! Можна тільки порадіти за замовницю))):

Всередині вісім розділювачів:

Сіправська Надія:
А у мене кулінарний магнітик на холодильник із листочками для нотатків. Використала текстурну пасту від Фабрики декору, а ще додала блиску з допомогою скляних капель з гліттером:
 

Gyravlick
Кулінарний блокнот

Martinka 74
Листівка із совою - ласункою):

Спонсором завдань серії  "Моя країна" виступає український виробник чіпборда "Вензелик".
Призом цього завдання, володаря якого обере рендом, буде сертифікат на 50 грн
на покупку товарів в магазині 

А також повідомляємо приємну новину - відтепер  у нас ще один новий спонсор - "Фабрика декору" - вітчизняний виробник спреїв, фарб  та інших матеріалів для творчості, який подарує одному з переможців сертифікат на суму 100 грн. на покупку товару у магазині!


Чекаємо на ваші роботи до 21.03.2015 р.
Не забувайте про банер завдання у ваших постах!



8 коментарів:

  1. Ого, як цікаво! Я навіть і не знала про такі пам'ятники! Дякую за таку підбірку і цікаве завдання!

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікаво! Роботи також гарні!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякуємо, дівчата! Залишилося побачити пам"ятники на власні очі та... зробити "смачну" роботу! ;-)

    ВідповістиВидалити
  4. буду первой )) спасибо за задание!

    ВідповістиВидалити
  5. Классная подборка памятников, не видела таких раньше )))

    ВідповістиВидалити
  6. Та ми теж не знали про деякі :-)
    Раді, що сподобалася інформативна частина ;-)

    ВідповістиВидалити