Ходить гарбуз по городу,
Питається свого роду...
Всі ми з дитинства прекрасно знаємо віршик про гарбуз. На дворі закінчується тепла осінь, і саме в цю пору достигають всі гарбузові. Не вся гарбузова родина про яку розповідає дитячий віршик, але всі сорти зимових гарбузових. Рослина-гарбуз настільки сильно ввійшла в меню в Україні, що здавалось б, що наші предки мали доступ до гарбуза завше. Проте, після того як я почала більше цікавитись історією цієї рослини я знайшла, що так само як картоплю і кукурудзу, гарбуз подарували світу жителі Американського континенту.
Жителі Північної Америки вирощували гарбуз ще 7000 років до н.е. Саме індіанці були перші, хто споживав гарбуз як їжу, а не лишень корм для тварин. Отже подякуймо Колумбу за те, що він привіз не тільки картоплю в Європу, без якої нам важко уявити багато страв сьогодні, а й гарбуз. Цікаво, що всенародне визнання гарбуз отримав в Європі лишень в 19-ому сторіччі. Не дарма брати Грим використали гарбуза в своїй казці про Попелюшку. Успіх гарбуза просто казковий.
Як тільки гарбуз попав на кухню до славнозвісних кухарів, він так як і Попелюшка швидко досяг успіху, і став основою для багатьох страв як солодких так і солених.
В гарбуза корисна не лишень мякіш а й насіння:
Кроме отличного вкуса, тыква известна тем, что содержит множество полезных нашему организму элементов. Тыква богата каротином (от 3 до 9 мг), железом, витаминами группы B, C, E, D, PP и встречающимся очень редко витамином T, отвечающим за ускорение обменных процессов в организме. Множество солей меди, железа, фосфора помогают восстановлению и регенерации крови, а также при атеросклерозе и многих других заболеваниях. Общий набор полезных веществ и витаминов в тыкве помогает поддерживать организм в тонусе, замедляя процессы старения и поддерживая сексуальную активность. Тыква очень полезна и при заболеваниях почек, сердечных заболеваниях и как помощь в пищеварении. Тыква помогает при лечении печени, желчного пузыря, ускоряет лечение подагры, колитов, гастритов, язвы желудка и двенадцатиперстной кишки, помогает при токсикозе у беременных, лечит ожоги и другие болезни. Содержащийся в семенах тыквы цинк при ежедневном употреблении (50-60 семечек) исключает воспаление предстательной железы. Тыквенные блюда (конечно, при соблюдении диетических принципов приготовления) выводят холестерин с помощью входящего в состав тыквы пектина. Необычайно полезен тыквенный сок. Его можно пить диабетикам, при нарушении обмена веществ, ожирении, камнях в почках и желчном пузыре. Помогает сок и при воспалении предстательной железы (рекомендуют пить по стакану сока без сахара в течение нескольких недель).
Виявляється, що гарбуз можна використовувати і в косметичних цілях. Маска з мякуші гарбуза корисна для любого типу шкіри і допоможе зволожити і омолодити шкіру обличчя.
Сьогодні хочу з вами поділитись кількома переписами, які я готувала (а деяких є автором). Мені здається, що вони чудого передають смакові якості чудового помаранчевого гарбуза.
Гарбузово-яблучні млинці
Сьогодні хочу з вами поділитись кількома переписами, які я готувала (а деяких є автором). Мені здається, що вони чудого передають смакові якості чудового помаранчевого гарбуза.
Гарбузово-яблучні млинці
300 грам мякоті гарбуза
2 великих яблука
250-300 грам муки для
млинців
млинців
2 яйця
1 склянка молока
2-3 ложки темного цукру
Гарбуз зварити в воді з
дрібкою солі. Відлити і зробити пюре. До пюре додати яйця, муку і молоко. Все
гарно розмішати. В кінці додати яблука потерті на грубім терку. Щераз акуратно
перемішати.
дрібкою солі. Відлити і зробити пюре. До пюре додати яйця, муку і молоко. Все
гарно розмішати. В кінці додати яблука потерті на грубім терку. Щераз акуратно
перемішати.
Смажити невеличкі
млинці на добре розігрітій олії.
млинці на добре розігрітій олії.
Найкраще смакують з
яблучним варенням і ложкою сметани.
яблучним варенням і ложкою сметани.
Гарбузовий джем
Джерело |
Гарбузова бабка/кекс
Джерело |
Гарбузові пампушки
Тісто для випічок(без яєць)
300 гр. м"якоті гарбуза яскравого кольору зварити до готовності,зробити пюре і
додати 700 гр. молока
1,5 ч.л. солі
300 гр. цукру
100 гр. дріжджів
100 гр. олії
50 гр. маргарину
ванілін
2 кг муки
Замісити тісто.Дати йому підійти і виробляти пиріжки чи булочки за бажанням.Сподіваюсь,випічка буде вдалою!
Поради майстрині: щоб тісто було ароматним, до гарбузяного пюре додати тертої шкірки цитрини(лимон,апельсин) і ложку приправи до медівника/пряників.
Для експерименту кількість продуктів можна зменшити.
Запечений гарбуз
Я найбільше люблю просто запечений гарбуз з різними травами. Пропоную варіант Любані:
Гарбуз почистити від шкірки і порізати кубиками.
Приготувати маринад:
змішати 1 ст.л меду, 1 ч.л. гірчиці, 0,5 ч.л. солі, 1 ч.л. яблучного уксусу, 4 зубчики розчавленого часнику і сухі трави - розмарин, орегано, коріандр.
Кубики гарбуза добре полити маринадом, перемішати, викласти на фольгу і запекти в духовці 30 хв. при температурі 180 радусів цельсія. Розгорнути фольгу, і допекти до румяної скоринки.
Гарбузовий суп з шалфеєм
Джерело |
Надіюсь ви скористаєтесь запропонованими тут порадами і переписами.
Не проходьте повз гарбуза в овочевому магазині.
Зверніть на нього увагу!
Смачного!!!
Марія
цікаво і дуже смачно )
ВідповістиВидалитигарбузовий кекс та млинці вже робила раніше, з іншими рецептами обовязково і залюбки по-експерементую )) особливо мене цікавлять пончики ))) моя малеча мабуть за 5 хв. усі зіїсть ))))
Спасибо...облизываюсь
ВідповістиВидалитиhttp://pismavoblaka.blogspot.com/2012/11/blog-post_6.html
у нас тут тыквенные пуговки ) велком )
Гарненькі. Дякую, що поділились.
Видалити