вівторок, 10 квітня 2012 р.

Готуємо з MARIA: Історія однієї страви - сирник



Сирник, це улюблений десерт в цілому світі. Одна думка про сирник в багатьох викликає асоціації їжі богів і неземних смакових відчуттів. Цікаво, що сирнику вже більше ніж 4,000 років, і коріння його сягають далеких часів стародавньої Греції. Дякуючи отцям філософіі і міфологіі сирник розповсюдився по цілому світу, і в кожній країні отримав нову окраску і доповнення. Куди б не закинула вас доля ви завше можете спробувати смачний і оригінальний сирник в маленькій пекарні любого міста світу. Запрошую почитати мою невеличку оду сирнику, адже саме він повинен бути присутнім на Великодньому столі.

Походження.

Перший у світі “сирник“ був приготований на Грецькому остові Самос. Сир люди виготовляли давно, проте перші писані спомини про сир і його виготовлення датується 2,000 років до Христа.  Греки вважали сир і сирник поживним продуктом який дає людям силу, отже в їжі людей які дуже пильнували красу свого тіла цей продукт був частим гостем.  Існує запис, що сирник подавали на стіл атлетам під час Олімпійських ігор в 776 році до Христа. Та не лише атлети шанували такий вишуканий продукт, сирник був частим гостем на весіллях як весільний пиріг. Проте це не був такий вишуканий десерт який ми з вами знаємо сьогодні.  Декілька простих складників – борошно, мед і сир формувались у вигляді хлібця і готувались в печі.




Подорож світом

Коли римляни завоювали Грецію перепис сирника став одним з завоювань війни. Римляни змішували подріблений сир з яйцями, а тоді готували такий “омлет” в печі і подавали теплим. Деколи римляни викладали таку масу на основу з тіста. Маркус Като, римський політик першого сторіччя до Христа, записав перепис римського сирника.

Римський "Сирник"
З завойовницькими походами римлян і з розширенням Римської Імерії відбулось і розповсюдження сирника на території Північної і Східної Європи. Великобританці і Східноєвропейці почали експериментувати з переписом сирника і кожен прийшов до свого цікавого вирішення. Кожна єврепойська країна має свою версію сирника в якій використовуються продукти притаманні для певного регіону


В 1545 році в Європі була видрукувала перша книга переписів і в ній сирник описувався як десерт на основі борошна. Кожен повар хотів вдосконалити перепис сирника. Так повар короля Англії Генрі VIII (восьмого) краяв сир на маленькі кусочки, вимочував декілька годин в молоці а потім процідивши суміш додавав яйця, масло і цукор.


Та лишень в 18-му сторіччі сирник набрав такої форми і звичного для нас вигляду. Саме в цей час європейці відійшли від використання дріжджів у всіх переписах випічки і почали використовувати яйця і збиті яєчні білки для досягнення об’єму в тісті. Позбувшись важкуватих дріжджів в випіканні сирника, цей десерт став повітряним і таким, що танув в роті.

Європейські сирники

Великобританія і Ірландія

В Великобританії традиційно сирник готується на крухій основі і прикрашається фруктовим компотом з ягід або фруктів. Сирна начинка готується з сиркової маси, вершків і цукру; щоб ця маса краще трималась використовують желатин, адже британський сирник в основному непечений а лишень охолоджений.
 Джерело

Німеччина

Німецький сирник готується з особливого сиру під назвою кварк. Цей сир готується з кислого молока. Німецький сирник в дечому схожий на тарт з сирною начинкою, який так як і в англійців не печеться. Проте німецький сир надає цьому сирнику особливого кисло-солодкого смаку. Один з найвідоміших німецьких сирників, Баварський сирник, таки випікають в печі.

Bavarian cheesecake

Болгарія

Оригінальність болгарського сирника в тому, що під час випікання на сирну масу додається зверху ще один сметанковий шар а до крихкої основи додаються горіхи.


Італія

Стародавні римляни використовували мед і сир типу рікотта, який формували в кулю і завивали тістом. Італійський сирник готується з сиру рікотта або маскарпоне, цукру, ванілі і часами з додаванням житніх пластівців або цукатів.


Франція

Французький сирник відрізняється своєю легкістю завдяки сиру Neufchâtel. З’єднуючим компонентком в цьому сирнику виступає желатин і такий сирник має бути високим, принаймі 5см.
Джерело

Бельгія

Бельгійський сирник це переважно десерт приправлений фруктами або шоколадом. Цей сирник готується з такого ж сиру як і німецький, сиру кварк, і переважно бельгійські сирники непечені.

Польща

Сирник один з найпопулярніших солодощів в Польщі. Його готують з домашнього сиру – творог.
 

Україна

В Україні, особливо на західних областях, сирник  займає не аби-яке місце на святковому столі. Особливо на Паску готується багато різних сирників, адже в Великий Піст люди не їли ані молочних ані м’ясних страв. На Пасхальному столі обов’язково стоятиме страва з сиру. Тож чому б тій страві не бути - смачним сирником?

Джерело



Дякуємо Марійці за немовірно інформативну, цікаву та смачну статтю! ))


6 коментарів:

  1. О-о, як цікаво! Ніколи б не подумала, що в сирника така велика історія )))

    ВідповістиВидалити
  2. Дивилася зранку, ще не поснідавши...думала що ноут кусати почну)))
    Величезне спасибі за працю))) було дуже цікаво почитати, тим більше, що я обожнюю сирники)))

    ВідповістиВидалити
  3. статья замечательная, даже кушать захотелось :)))

    ВідповістиВидалити
  4. дуже інформативно і смачно ))) я обожнюю сирники, і взагалі усе що готується з сиром - сирнички, налисники, чізкейки, сирні булочки. І регулярно вдома готую щось таке. Дякую за статтю )))

    ВідповістиВидалити
  5. скільки цікавого і смааачного!!! Марійка дууже дякую за таку статтю!

    ВідповістиВидалити
  6. Марія,дякую за таку цікаву розповідь:),я сирники,сирні запіканки обожнюю:)))!

    ВідповістиВидалити