11 лютого 2011

Декупаж: що це таке?

  Як творчій особистості, мені потрібне "все і одразу" ! Все, що можна виготовити, оздобити, прикрасити, створити власними руками мене дуже приваблює. Декупаж не є виключенням. Надивившись в інтернеті дивовижних робіт майстрів, дуже захотілося взнати, що ж  це таке "декупаж" і звідки він з'явився?)
  Декупаж (Decoupage або découpage) - це мистецтво прикрашання предметів шляхом наклеювання вирізок кольорового паперу в поєднанні зі спеціальними ефектами такими як розфарбовування, вирізання, покриття сусальним золотом та іншими. Зазвичай який-небудь предмет, як наприклад невеликі коробки або меблі, покривається вирізками з журналів і/або спеціально виробленого паперу. Предмет для декупажу покривається лаком (часто декількома шарами) до тих пір, поки не зникне «стик» і результат не буде виглядати як розпис або інкрустація. При традиційному методі може використовуватися до 30-40 шарів лаку, які потім шліфуються до повної гладкості.Цей метод був відомий в Англії в 18 столітті як мистецтво Japanning. 
     Історія та різновиди декупажу.
 Є багато різновидів традиційної техніки, наприклад, із застосуванням спеціального клею, що вимагають меншої кількості шарів (5 або 20, залежно від товщини використовуваного паперу). В даний час декупаж є дуже популярним видом рукоділлям.
  Назву "декупаж" це мистецтво отримало у Франції. Декупаж походить від дієслова découper-'вирезать '. Саме як мистецтво отримало велику популярність у 17-му - 18-му столітті. Багато ускладнених технік декупажу були розроблені в цей час, на створення одного предмету могли йти роки через застосування безлічі шарів. Декупаж був захопленням таких відомих постатей як Марія Антуанетта, мадам де Помпадур, і Бо Бруммеля. Більшість шанувальників декупажу відносять початок цього мистецтва до 17 століття. Однак задовго до цього часу мистецтво декупажу було відомо в Азії.
  Вважається що найбільш імовірним місцем походження декупажу є Східна Сибір. Кочівники використовували декупаж на могилах при похованні мертвих. З Сибіру від кочівників ця практика прийшла до Китаю. У 12-му столітті вирізані шматки паперу використовувалися для прикраси ліхтарів, вікон, коробок та інших об'єктів. У 17-му столітті в Італії, і особливо у Венеції, торгівля з Далеким Сходом дуже виросла і отримала особливу популярність. На думку загалу саме через ці торговельні зв'язки, декорації із застосуванням декупажу проторували свій шлях до Європи.

  У 18-му столітті  техніка декупажу використовується не тільки в Італії, але і розповсюджується по всій Європі. Декупаж стає популярним не тільки серед ремісників, але й стає популярним хобі у молодих леді, особливо при дворі короля Людовика XV.Замість наклеювання паперу на меблях, декупаж використовується для прикрашання дрібних об'єктів, таких як капелюх, шкатулки та туалетні приналежності. На жаль, при дворі короля для декупажу використовувалися не тільки копії картин які були справжніми витворами мистецтва, а й самі картини. Роботи Буше, Фрагонара, Ватто були безповоротно втрачені і використовувалися для декупажу.
  Деякі ремісники з декупажу стали визнаними майстрами у своєму ремеслі у 18-му столітті і декупаж став справжнім мистецтвом. Декупаж однієї роботи міг тривати кілька років. В Англії у 18-му столітті декупаж був популярний у вищому і заможному середньому класі. Саме в цей час були створені найбільш відомі твори мистецтва з застосуванням техніки декупажу, сентиментальні вирізки для шкатулок, подарункові коробки і різні особисті речі дівчат. Декупаж також використовувався населенням для створення персональних і оригінальних валентинок. 







  Декілька слів на користь декупажу)
 * Декупаж- це ще один спосіб додати вашого творчого індивідуального стилю в вашому домі. 
 * Декупаж може змусити пердмет вашого інтер'єру виглядати так, ніби він створений справжнім художником.
 * Декупаж вимагає відносно невеликих витрат.
 * Декупаж можна зробити вдома і в будь-якому віці). 
 * Декупаж можна зробити на чому завгодно. 
 * Декупаж можна зробити за допомогою практично будь-якої серветки, картинки, шматочка тканини. 
 * Декупаж зробить ваш подарунок,  який-небудь предмет, інтер'єр дійсно оригінальним і він буде в єдиному екземплярі з частинкою вашої душі.
Не кажучи вже про те, що це дійсно дуже красиво!)

4 коментарі:

  1. Спасибо, было интересно почитать. Декупаж еще не пробовала, но ужасно нравится. Фотки впечатляют, а тарелочка с овечками - бомба!

    ВідповістиВидалити
  2. дуже цікаво. я теж ще не пробувала декупаж, але він мені дуже подобається. мені найбільше сподобались годинники і скриня (сундучок) просто суперові речі.

    ВідповістиВидалити
  3. Так, направду мене дуже цікавлять такі речі - ну дуже хочеться спробувати. Сподіваюся, в недалекому майбутньому спробувати себе в цьому виді мистецтва.)

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже подобається декупаж, але зупиняє те, що використовувані лаки та фарби дуже смердять.
    Можливо, спробую у бабусі на подвір'ї :)

    ВідповістиВидалити