22 вересня 2015

Моя країна - завдання 12 - Поштове

Вітання читачам та гостям блогу!
9 жовтня на всій планеті відзначається як Всесвітній день пошти, який без перебільшення можна назвати святом всіх людей. Пошта настільки органічно існує в сучасному світі, що ми сприймаємо її як частину нашого повсякденного життя. Уявити собі наше життя, функціонування держави, ефективний бізнес без поштового зв’язку неможливо. І сьогодні
 ми запрошуємо вас у невеличкий екскурс в історію пошти на території України.
Перша пошта на території сучасної  Україні запрацювала у Львові. У 1629 році італієць Роберто Бандінеллі започаткував пошту європейського зразка, яка регулярно доставляла листи для мешканців міста з усіх куточків Європи.
Тодішній польський король Сигізмунд Третій надав Роберто Бандінеллі патент, який дозволяв фактично відкрити новий бізнес у Польщі та Україні.
Свої листи львів'яни відправляли раз на тиждень у суботу. Вирушала кореспонденція у двох напрямках: через Варшаву аж до Ґданська та до Кракова. Пошту обслуговували 12 кур’єрів, один із яких був за старшого. Вони складали присягу місту та сповна відповідали за цілісність і терміни доставки листів.
Бандінеллі був настільки захоплений своєю справою, що навіть помер виконуючи обов’язки головного поштаря. 1650 року він виїхав у Відень із наміром поширити туди доставку кореспонденції – там і помер.

У спадок Бандінеллі залишив на площі Ринок неймовірно красиву споруду. Саме тут була закладена перша пошта в Україні. У 2008 тут відкрили перший музей пошти.
Історія поштарства з 17 по 19 століття розмістилася у трьох залах. Понад сотня експонатів, більшість з яких - велика рідкість, як, наприклад, валіза короля Швеції і Польщі Сигізмунда ІІІ. Старовинні дорожні скрині, поштові сумки, зброя, яку носили поштарі, сурма, перші листівки і мундир 30 років 19 століття - те, чим найбільше пишаються у музеї.
Листівка старого Львова, 1938р.
Приблизно у той же час у інших куточках України -у 1669 року, згідно «Глухівських статей» – договору Запорізького козацького війська з Москвою – у Києві, Ніжині, Батурині почали заводити спеціальні двори для прийому пошти та утримання коней, що були прародителями сучасної «Укрпошти».
З трьох міст саме у Ніжині зберігся єдиний в Україні комплекс будівель поштової контори ХVІІІ ст.  В садибі, за матеріалами архівів, відтворено поштовий двір того часу.
Музей Поштова станція являє собою комплекс будівель, які були побудовані в Ніжині в XVIII столітті за указом царя Олексія Михайловича, як поштовий тракт між Москвою та Києвом.

Поштова контора у вигляді кам’яної двоповерхової будівлі з готелем, стайнею, секретним сарайем і флігелем станційного доглядача чудово збереглися і дають можливість вивчити старовинну пошту. У флігелі розміщується експозиція музею, яка розповідає про формування кінної пошти на території України з часів Київської Русі і до завершення ХІХ сторіччя. В основі експозиції розміщені фондові колекції краєзнавчого музею Ніжина та експонати, які зібрав місцевий колекціонер. За матеріалами, розташованим в архіві, був відтворений поштовий двір. В експозиціях відображено як доставляли князівські грамоти, як перевозили донесення козаки, роль гетьманів у розвитку української пошти. У стінах музей представлена модель станції ХІХ століття, поштові приналежності й речі поштового побуту. Можна подивитися на зразки поштових марок Росії та України, свічники, чорнильні приналежності. Окремий зал займає кімната станційного доглядача, в якому розміщено робоче місце службовця поштової станції. Стільці, старовинний стіл, рахунки, настінні годинники і стародавнє дзеркало розповідають про обстановку, яка панувала в стародавні часи. У музеї відтворено і куточок для заїжджих, в якому представлені самовар, чайний посуд, дорожній чемодан і скрині.
Кабінет станційного наглядача у музеї в м.Ніжині
У цьому будинку в 1860 році народився і провів перші роки життя видатний художник-баталіст Самокиш. В експозиції розташовуються матеріали, що розповідають про життя і чудовому творчості автора і його учнів.
Поштові приладдя, чорнильні прилади XIX – XX ст., піддужні дзвіночки, підсвічники, колекції поштових марок України – це далеко не все, що можна побачити в даному музеї.
На цій поштовій станції в різний час зупинялось багато подорожуючих видатних діячів культури: Михайло Ломоносов, Марко Вовчок, Микола Лєсков, Олександр Пушкін, Микола Гоголь, Тарас Шевченко та багато інших.


Велике зібрання поштових раритетів розташувалося в центральному будинку київського Головпоштамту. Ідея створити музей пошти була давно, але втілити її в життя вийшло лише в 1995 році. З того часу і на сьогоднідо музею пошти надсилаються старі марки, поштові приладдя та інші речі, що стосуються як пошти України, так і пошти інших країн.

Чого в музеї пошти тільки немає: телеграфні журнали XIX століття, формуляри поштових чиновників, абсолютно різні письмові приладдя, які в наш час можна знайти тільки на рідкісних блошиних ринках, перші варіанти марок України, як незалежної держави, поштові скриньки часів Радянського Союзу, сумка зі шкіри для перевезення поштових переказів, яку використовували ще більше 60-ти років тому.
перші марки незалежної України

У музеї пошти велика фотогалерея зі знімками пов’язаними з поштовою службою (різні методи розвезення пошти, київський головпоштамт, знищений під час Великої Вітчизняної війни). Можна побачити всі види поштового транспорту, починаючи з патріархальних волових упряжок і до мотоциклів часів Другої світової війни. А ще тут є марки. Від найстаріших, які збирали ще наші дідусі, до марок незалежної України.

Завдяки українській діаспорі до кінця 2015 року у Вінниці планують відкрити  перший в Україні музей української марки, який міститиме найбільшу і найдорожчу колекцію марок в Україні. Створення цього закладу стало можливим завдяки тому, що добре знаний у світі філателіст Олександр Балабан, вирішив передати вінницькій громаді власну колекцію українських марок. Вінницька міська рада вже підшукала приміщення для нового музею. Розташують заклад у самому центрі міста – на головній вулиці Соборній.

(джерела: 12,3,4,5,6)
Для участі  у завданні приймаються роботи з поштовою атрибутикою (конверти, марки, штемпелі, поштові скриньки), виконані у будь-якій рукодільній техніці.
Не забувайте про загальні правила нашого блогу!

Роботи запрошених дизайнерів:

Для завдання зробила два конверти з крафту. Ці конверти полетіли до дівчаток-майстринь з моїми побажаннями і теплими словами.
Підставка для листівок, декорована у техніці декупаж із застосуванням штампів та саморобного накладного декору. Із обов'язкових елементів у мене зображення марок і штемпелів, а також накладний декор у вигляді конвертика:


Постійний запрошений дизайнер PolAnna для завдання створила листівку у стилі CAS зі штампом "посилка" та вирізанним елементом "подарункова коробочка" аби привітати чудову дівчину з Днем народження, що мешкає у далекій країні:


Також поштове завдання надихнуло на шеббі-листівку з вінтажними нотками.



 Роботи команди дизайнерів:
Блокнот А6 - можна використовувати для запису поштових адрес, або ж для зберігання марок ;-) Тканина відштампована, метелик на марці вишитий:

Це завдання нагадало мені, що я ще ні разу не робила конвертиків))) От листівки з кишеньками так, а конвертів ні! Тоді треба спробувати, подумала я, і створила ось такий ніжний конверт для побажань та грошей на весілля

Папір від ТМ ScrapMir, дошка для створення конвертів, трохи квітів та листочків - і все готово! Сердечка залила прозорими дотсами, декілька капель поставила на квіти та листя. 


Gyravlick
 Блокнотик)


Спонсорами завдання виступають:
"Фабрика декору" - вітчизняний виробник спреїв, фарб  та інших матеріалів для творчості, який подарує одному з переможців сертифікат на суму 100 грн. на покупку товару у магазині!

Приз від вітчизняного виробника чіпборду "ScrapBox"
Вітчизняний виробник товарів для творчості "Бумага-Марака":
приготував ось такий чудовий білий чіпборд "Кирпичная стена":

Чекаємо на ваші роботи до 21 жовтня включно:





9 коментарів:

  1. Дуже цікаве завдання))) А роботи дівчат, як завжди, надзвичайні і надихають, дякую вам))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Леночка, спасибо огромное! Нам очень приятно! Ты у нас завсегдатая) Будем рады видеть твои работы и в этом задании)

      Видалити
  2. Девочки, работы очень вдохновляют! Спасибо за интересное задание!)

    ВідповістиВидалити
  3. Очень красивые работы, интересное задание. А может себе чего- нибудь сообразить эдакое?

    ВідповістиВидалити
  4. Чудове завдання, дуже цікава інформація! Гарні і різнопланові роботи команди!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже цiкава стаття. Дiвчатка, дякую за екскурс в iсторiю.

    ВідповістиВидалити