21 грудня 2011

Вишивка в техніці блекворк

Сьогодні я хочу розповісти вам про техніку блекворк.

Техніка чорної вишивки - це різновид  стібка «назад голку». Його виконують простими стібками, які накладаються рядками на тканину у вигляді рахункового візерунка з симетричною композицією, витриманного всерединi контура. Застосування стiбккiв у двi i одну нитку створює мальовничі тiнi, а незаповненi вишивкою дiлянки - ефект свiтла, що вiдбивається на поверхнях.



Чорна вишивка, яку ще називають «блекворк», вiдома в Європі з XV-го столiття: зокрема, її використовували для декорування полотна для постільної білизни та прикраси деталей одягу. У найпростішому варіанті чорна вишивка виконується на основі використання симетричних візерунків, з яких створюється малюнок. При цьому працюють чорною ниткою по білій тканині, що додає малюнку ефект мережива. Зазвичай для створення візерунків використовували подвійний стібок «вперед голку», відомий також під назвою шов «Гольбейн», - він однаковий з лицьової та зворотньої сторін. З цієї причини він став дуже популярним для прикраси таких деталей одягу, як манжети і коміри.

Існують спеціальні схеми вишивання в техніці блекворк. Ці схеми можна розділити на дві основні групи: контурні і група відтінків. Вишиваючи за контурною схемою, ви позначаєте швом лише контури об'єктів. Найчастіше такі роботи виглядають просто, якщо не підібраний незвичайний сюжет або ж вишивка не мереживна. Схеми, за якими можна вишити цілі картини, де щільність вишивки визначає насиченість кольору (від чорного до світло-сірого), більш трудомісткі. Однак і результат виглядає дуже вражаюче. Мальовничі тіні, відблиски, ілюзія об'єму - це все можна передати на вишивках, виконаних нехитрою на перший погляд технікою блекворк.


Немає коментарів:

Дописати коментар