29 вересня 2014

МК від ДК. "Матусині скарби" від Наталі kukusya

Вітаємо, любі читачі та гості нашого блогу!
Сьогодні ми презентуємо вам нашу нову рубрику "МК від ДК". В цій рубриці ви побачите цікаві мастер-класи, які будуть готувати для вас наші дизайнери. Сподіваємось, ви знайдете для себе багато цікавого. Будемо раді, якщо ви зробите роботи по МК наших дизайнерів та покажете їх нам. 
Першою презентуе свій мастер-клас "Матусині скарби" Наталя!

Їй слово:
Привіт усім! 
З вами Наталя kukusya  і сьогодні ми разом зробимо коробочку для "матусиних скарбів"
Відразу скажу, що нічого нового не розкажу, в інтернеті багато майстер-класів на дану тему, просто покажу як це роблю я))


Приступимо. Для роботи нам знадобляться наступні матеріали:
для маленьких коробочок:
- папір для основи ( в мене це буде ватман блакитного кольору; може бути акварельний папір тощо)
-декор - дизайнерський папір і різноманітні фігурки/підвіски чи просто висічки і квітки (що кому більше до вподоби)
для загальної коробочки, в якій розмістяться маленькі:
-пивний картон (або палітурний)
- тканина двох видів (бажано 100% cotton, щоб не тягнулась в різні боки);
- синтепон (чи тоненький поролон)

- декор як і в маленьких коробочках - папір, підвіски/фігурки і т.д.
загальні матеріали:
- простий олівець;
- лінійка;
- різак, ножиці;
- клеї Момент Гель та ПВА. ПВА я купую звичайний, в будівельних магазинах. Різниці між ним і тим, що продається в кантоварах я не помітила, окрім різниці в ціні)




Почнемо з виготовлення маленьких коробочок.
Так як в мене коробочка розрахована для зберігання скарбів двох діток, то маленькі коробочки мають мати достатньо місця. Тож вони будуть квадратної форми, розміром 6х6х3см. Якщо робити тільки для однієї дитини, то достатньо 3х6х3см. Хоча це все залежить від вашої фантазії))
Розграфила я ось такий шаблончик:

Вирізаємо по чорному грубому контуру, там де намальовані червоні лінії потрібно прорізати, по сірих лінія пробігувати ось так:


Тепер можна і склеїти коробочку. Можна клеїти за допомогою ПВА, але він довго сохне і "веде" папір. Тому для таких речей, які потім не можливо поставити під прес для розрівнення я використовую клей Момент. Можна користуватись або Момент Гель або Кристал, кожен з них для роботи з папером дуже підходить - не залишають слідів, не дають жовтого відтінку.
Ось такі коробулічки получились:


Завдяки такій конструкції, коробочки виходять доволі міцними і стійкими. Відставляємо їх в бік і беремось за велику коробочку.
З пивного/палітурного картону вирізаємо 4 деталі, дві з яких розмірами 12,8х4см, інші дві - 12,5х4см

Це будуть стінки коробочки. Склеюємо їх перпендикулярно одну до другої так як на фото також за допомогою клею Момент. Також можна клеїти на глоссі, але враховуйте, що він доволі швидко сохне, коли нанесений тонким шаром, і при висиханні може так і залишитись у формі "ковбаски" чи капельки, якщо не встигнути швидко і рівно скласти деталі, що склеюємо. Тому раджу використовувати Момент. Він дає можливість посунути туди-сюди деталі, щоб вирівняти і навіть можна відділити деталі одна від одної , якщо щось пішло криво, поки клей ще не висох остаточно і прикласти наново так як треба.
Пи.Си. ширина двох сторін є більшою за дві інші на 3мм, адже 1,5мм - товщина картону. Враховуйте це, коли робитимете свої коробочки. Тобто якщо картон буде товщиною 2мм, то дві зі сторін збільшуєте на 4мм.
Склеїли всі сторони, приміряємо чи все добре входить/виходить. Коробочки мають вільно поміщатись всередині, але й "не шукати одна одну")))

Тепер вирізаємо дно і кришку для великої коробочки, розмірами 13,5х13,5см

Знову приміряємо чи все рівно:

Якщо все добре, приступаємо до обклеювання тканиною
Принцип роботи дуже простий: рівномірно промазуємо картон по всій поверхні клеєм ПВА, накладаємо тканину і розрівнюємо.



Коли розрівнюєте тканину, слідкуйте за візерунком, щоб тканина не косила. Поки клей не висох тканину можна ще посовати туди-сюди. Не бійтеся щедро намастити клеєм! ПВА навіть як просочиться через тканину, після висихання не залишить слідів.
І тут стався казус... Коли я замовляла тканину для цих "скарбів", то не думала, що вони будуть на 4 коробочки.. Відповідно замовила відріз тканини розміром 50х50см... і от коли обклеїла стінки коробки виявилось, що тканини не вистачає...
                       
В таких випадках не слід панікувати) потрібно просто вирізати кусочок тканини, ширший за необхідний на 2 см. Бажано вирізати в візерунок. Тобто як у мене тканина в смужку, то вирізала так, щоб смужки співпадали

Щедро промазуємо клеєм і рівно прикладаємо на потрібне місце, гарненько розрівнюючи ( я розрівнюю пластмасовою лінійкою). Слідкуйте, щоб не потягнути тканину і не з'їхати з малюнку!
Тепер потрібно загорнути тканину всередину. Для цього вирізаємо ось такі кутики:
Уважно! Ріжте гострими ножицями, щоб не "жувало" тканину. Різати потрібно до кута, але непрорізаючи 0,5-1мм
Добре промазуємо все клеєм, особливо там, де тканина загинатиметься, щоб все лягло без бульбашок)))

Тепер приступаємо до оформлення дна і кришки. Вирізаємо з тканини квадрати, більші за розміри картону по 1,5-2см з кожної сторони


Щоб коробочка твердо стояла, я не давала між картон і тканину синтепон. Тому знову щедро промазала ПВА картон, наклала тканину (знову ж таки пильнуйте за візерунком!) і розрівняла

Загинаємо кути:



Промазуємо стінки коробочки тоненьким, але безперервним шаром клею Момент:

 І притискаємо до дна коробочки ось так:
Слідкуємо, щоб всюди стінки щільно приклеїлись до дна. Можна цю конструкцію поставити під прес на час декорування кришки)

Декоруємо кришку. На картон приклеюємо синтепон чи тонкий поролон, тоді обтягуємо тканиною. Отримали такий м'який квадратик:

Підбираємо декор, приміряємо:

Для надійності прошиваємо на машинці:

Важливо! Папір до дна кришки не приклеюємо ще!

Кришку поки відставляємо в бік і беремось за серединку коробочки. Точно вимірюємо внутрішні сторони стінок коробочки і вирізаємо квадрат. Потрібно щоб він щільно входив і щоб не було зазорів між дном і стінками. Також вирізаємо папір для декору стінок коробочок. Це в нас буде 4 смужки. Дві з них будуть довжиною = внутрішній довжині сторін коробочки (12,5см), а інші дві будуть довжиною = довжині сторін коробочки + по 1мм з кожного боку (12,7). Висота цих смужок буде 4,5 см. Вирізали:

 Тепер потрібно дві смужи довжиною 12,7см пробігувати з обох сторін на відстані 1мм від краю. І всі смужки пробігувати по висоті на відстані 7мм від краю:

Перед тим як обклеювати середину коробочки папером, спочатку необхідно приклеїти смужку тканини, яка слугуватиме нам тримачем кришки. Тут можна або Моментом, або ПВА. Якщо ПВА, то враховуйте, що він довше висихатиме.

Приклеюємо її по зрізу картону, щоб кришка не йорзала. Тут так само або Момент, або ПВА. Я користувалась Моментом:

Щільно притискаємо тканину, але слідкуємо, щоб та смужка тканини не приклеїлась до стінки з зовнішнього боку:

Настала черга обклеїти папером середину коробочки) Я користуюсь Моментом, знову ж таки для пришвидшення процесу висихання)) Можна і ПВА). Спочатку приклеюємо смужки довжиною 12,7см, а тоді вже смужки довжиною 12,5см. Ось так це має виглядати:

Потім приклеюємо дно:

Декоруємо маленькі коробочки.


Приклеюємо кришку. На виступаючий кінець смужки тканини наносимо клей по всій  поверхні:

Прикладаємо кришку і фактично в такому закритому стані приклеюємо її. Головне вирівняти кришку по відношенню до стінок. Тоді акуратно припіднімаючи її розрівнюємо смужку тканини, притискаючи її до кришки, щоб все гарно приклеїлось. І лише тепер можна заклеїти кришку папером) Знову ж таки використовуємо або Момент, або ПВА

Ну ось і все) Милуємось результатом



Спасибі всім, хто дочитав за увагу та терпіння!=)
Якщо виникнуть запитання - з радістю відповім!
В роботі використано висічку від Лесі Згарди з набору висічок "Хлопчик" (VV002)
Майстер-клас написаний спеціально для Арт Клубу.

Ми дякуемо Наталi за такий цiкавий та докладний майстер клас. Свої роботи по МК "Матусіни скарби", а також питання ви можете залишати в коментарях до  цього запису. Ми із задоволенням заглянемо до вас у гості та відповімо на ваші питання. 

Команда Арт Клуб UA.

5 коментарів:

  1. Яка пречудова шкатулка! І так доречно підібрані тканини, деталі.
    Менен турбує питання просочування клеєм тканини. Я вже не раз декорувала коробочки тканиною, і була розчарована Моментом для цього.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. спасибі за теплі слова!
      щодо просочування клеєм, то не можу сказати, що мене це якось турбувало... я користуюсь або Кристал, або Гель. Обидва вони прозорі, після висихання не залишають слідів. Навіть як якась частина клею проступає через тканину, то його після висихання можна акуратно зняти. Спробуйте просто тоншим шаром його накладати або користуватись лише ПВА.

      Видалити
  2. Така добротна коробочка :). На роки :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. спасибі! так, власне я і хотіла щоб "скарби" в ній зберігались якомога довше)

      Видалити
  3. Зберегла ваш МК, і недарма! Зробила на подарунок "матусині скарби"))) http://mebiys-cat.blogspot.com/2015/06/blog-post_26.html

    ВідповістиВидалити